Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Locurile vacante din şcoli nu ajung la toţi profesorii care îşi pierd posturile

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Profesori repartizare
Profesori repartizare

Marţi, 22 martie 2016, conform programării anunţate cu câteva zile în urmă şi afişată, la sala multimedia a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Satu Mare, a avut loc şedinţa publică de repartizare a cadrelor didactice titulare din judeţ care intră în restrângere de activitate de la 1 septembrie 2016.

Era prezentă Mariana Brumboiu, inspector de personal la ISJ şi mai multe cadre didactice care îşi caută loc de muncă la alte şcoli decât cele la care sunt în prezent titulare, dar au intrat în restrângere de activitate, cu alte cuvinte şi-au pierdut postul pe care sunt titularizate. Din partea sindicatelor, era prezent şi Ioan Drăgan, preşedinte al Sindicatului Învăţământ Preuniversitar (SIP) Satu Mare.

Catedre vacante insuficiente

Aşa cum am semnalat de curând, 42 de cadre didactice titulare din judeţ intră în restrângere de activitate de la 1 septembrie 2016.
I-am solicitat inspectoarei Mariana Brumboiu să ne spună care sunt şansele de a găsi un loc de muncă la alte instituţii de învăţământ pentru toate cele 42 de cadre didactice rămase fără posturi. Iată ce a declarat interlocutoarea, pentru postul de televiziune Informaţia TV: „Din păcate, nu avem catedre vacante pentru toate posturile afectate de restrângerile de activitate. De la 1 septembrie, pentru toate cadrele didactice se vor găsi posturi, dar care nu sunt vacante, ci doar rezervate”.

Cauzele reducerii de posturi în învăţământ

Despre cauzele acestui fenomen, precum şi despre soluţiile pe care le preconizează Inspectoratul Şcolar Judeţean, am stat de vorbă cu alt prilej cu Călin Durla, fost inspector de personal şi actual inspector şcolar general. Potrivit interlocutorului, cauza principală a restrângerilor de activitate este în principal scăderea natalităţii şi într-o măsură mai mică emigraţia. “Ca exemplu, vă spun că în 2002 aveam un număr de 115.000 elevi şi preşcolari în sistem, iar acum avem doar 46.000. Iar numărul de titulari nu a scăzut natural (prin pensionare) în acelaşi ritm”, a precizat interlocutorul.

Cadrele didactice şi şcolile cu restrângeri de activitate

Printre cei care nu mai au catedră în unitatea de învăţământ ai căror titulari sunt, se află: zece profesori de tehnologii (dintre care trei de TIC), zece învăţători (institutori), şapte maiştri instructori, patru profesori de istorie, trei profesori de română, trei educatoare, doi profesori de chimie, câte un profesor de germană şi altul fizică.
Pe unităţi de învăţământ, cele mai multe restrângeri se înregistrează la Colegiul Tehnic Unio-Traian Vuia (nouă cadre), Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară George Emil Palade (patru cadre), Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu (trei cadre), Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi (trei cadre) şi de la alte şcoli câte două sau câte un cadru didactic.

Punctaje identice şi după contestaţii

Punctajele obţinute de cadrele didactice în restrângere de activitate se situează între 75,25 puncte, cel mai mare, şi 26,8, cel mai mic. Pe site-ul ISJ, se află tabele nominale cu cadrele didactice în restrângere de activitate şi cu punctajele obţinute de fiecare.
Potrivit informaţiilor comunicate de ISJ, a existat o singură contestaţie, dar punctajul a rămas nemodificat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns