Image 1
Image 2

SĂRBĂTOAREA RENAȘTERII ȘI SPERANȚEI

Lumea catolică a intrat în Anul Jubiliar

Anul jubiliar este o sărbătoare a catolicilor din întreaga lume
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Odată cu prima duminică din Advent, Biserica a intrat în Anul Jubiliar. Cotidianul italian „Il Messaggero”, a publicat o reflecție a Papei Francisc despre Jubileu, pe care Vatican News o citează și din care redăm și noi câteva fragmente.

 

„În istoria poporului Israel, sunetul unui corn de berbec numit yobel – de la care provine termenul „jubileu” – răsuna în fiecare sat, anunțând începutul unui an special, în conformitate cu dispozițiile Legii lui Moise (cf. Lev 25).

 

Jubileul, timp al renașterii

 

Anul jubiliar a fost un moment de răscumpărare și renaștere, marcat de anumite alegeri cu un puternic caracter simbolic, care și astăzi sunt de o mare relevanță: odihna de la cultivarea pământului, pentru a ne reaminti că nimeni nu-l posedă și nu-l poate exploata, deoarece aparține lui Dumnezeu și ne este oferit de El ca un dar care trebuie păzit; ștergerea datoriilor, cu scopul de a restabili ciclic, la fiecare 50 de ani, o justiție socială împotriva inegalităților; eliberarea sclavilor, pentru a cultiva visul unei comunități umane fără discriminări, asemănătoare cu poporul exodului, pe care Dumnezeu l-a vrut ca o singură familie pe drum.(…)

 

La începutul predicii sale, în sinagoga din Nazaret, Isus preia acest orizont ebraic al jubileului, dându-i un sens nou și ultim: el însuși este chipul lui Dumnezeu coborât pe pământ pentru a-i răscumpăra pe săraci și a-i elibera pe cei captivi, venit să manifeste compasiunea Tatălui față de cei răniți, căzuți sau fără speranță. Isus, de fapt, vine să ducă săracilor vestea cea bună; să proclame celor captivi eliberarea şi celor orbi, recăpătarea vederii, să redea libertatea celor asupriţi; să vestească un an de bunăvoinţă al Domnulu. (…) În acest spirit, începând cu anul 1300, odată cu Bula papei Bonifaciu al VIII-lea, milioane de pelerini s-au îndreptat spre Roma, exprimând prin pelerinajul lor exterior dorința unui parcurs interior de reînnoire, astfel încât viața lor de zi cu zi, chiar și în muncile și oboselile ei, să poată fi din nou cuprinsă și susținută de speranța Evangheliei. Căci toți poartă în inimă o sete de fericire și de viață deplină și, confruntați cu imprevizibilitatea viitorului, nutresc speranța că nu se vor lăsa pradă neîncrederii, scepticismului și morții. (…)

 

Poarta Sfântă, un pasaj pentru a intra într-o viață nouă

 

Acest moment puternic este reprezentat de Jubileu. Poarta Sfântă care se deschide, în noaptea de Crăciun, este o invitație de a face o trecere, un Paște al reînnoirii, de a intra în acea viață nouă care ne este oferită de întâlnirea cu Cristos.

 

Și va fi din nou orașul Roma, care îi va primi pe numeroșii pelerini din multe părți ale lumii, așa cum s-a întâmplat în acel îndepărtat an 1300, cu ocazia primului Jubileu al Bisericii catolice (…)”.

 

Anul jubiliar este o sărbătoare a catolicilor din întreaga lume, o înnoire a Bisericii, pornind de la sufletele enoriașilor săi, până la întreaga sa putere de a oferi har, speranță și bucurie.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*