Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Rand pe rand, liderii politici care au dominat scena politica a ultimilor ani pleaca de la putere. Vocalii, colericii, agitatii au fost la moda dupa o perioada a sobrilor. Berlusconi, Sarkozy, dar si Basescu, se inscriu in categoria politicienilor atipici. Nu au stralucit prin performante intelectuale. Mai degraba au fost receptati ca personaje anti-sistem. Poate ca este prea mult sa-i acuzi ca au contribuit la instalarea crizei. Pur si simplu au fost oamenii zilei, un fel de baieti rai care au avut noroc in viata. Lumea si-a permis sa experimenteze, pentru ca economia a duduit. A duduit pana s-a dat peste cap.

Recesiunea, somajul, coruptia generalizata au reluat o destul de lunga perioada de romantism economic. Totul s-a prabusit, ca un castel de nisip. Banii virtuali s-au evaporat fara sa se gaseasca vreun vinovat. Se zice ca politicienii i-au aparat pe bancheri. Acei politicieni ies acum din scena.

Nicolas Sarkozy a fost unul dintre cei mai vizibili lideri europeni. Indiscutabil, a fost partenerul cel mai de incredere al cancelarului german. Angela Merkel se zice ca ar fi pus umarul la campania prezidentiala din Franta. Fara succes. Francezii vor altceva. La fel cum si romanii se arata dornici de schimbare. Intamplarea face ca in cele doua tari schimbarea sa vina in aceeasi perioada. De azi, Franta si Romania vor fi guvernate de partide socialiste. Va fi mai bine? Mai rau nu poate fi. Ce ar putea fi mai rau decat pana acum?

Odata cu trecerea in istorie a lui Sarkozy probabil presedintele nostru va simti o unda de nostalgie. Cei doi nu s-au inteles bine, in ciuda asemanarii dintre ei. A ramas celebra scena in care s-au tras de maneca, la o reuniune europeana la nivel inalt. Ne vom aduce aminte de gestul lui Berlusconi, aratand cu degetul  spre presedintele francez ca nu este intreg la cap. Din cei trei protagonisti a mai ramas unul, presedintele Basescu.

Dar, cum spuneam, lumea se schimba.  Presedintele nostru nu mai are colegi de glume. Nu mai are cu cine se certa nici macar la el in tara. Sa-si puna mintea cu junele Victor Ponta? Cu Tariceanu era altceva. Veneau din aceeasi lume.

A-l pierde pe Nicolas Sarkozy este la fel cum ti-ai lua la revedere de la Traian Basescu. Amandoi sunt oamenii politici care au marcat o perioada istorica speciala. De ei s-au legat multe sperante. Au fost primiti ca adevarati salvatori. De ce a crezut atata lume in ei? Ce au avut deosebit? Politicianul francez a pierdut la firul ierbii, in fata unui candidat de stanga. In 2009 Traian Basescu s-a aflat in aceeasi situatie, dar a castigat in fata lui Mircea Geoana. A avut un mandat greu, lipsit de glorie. A fost nevoit sa taie salariile si pensiile. Tara a cunoscut o criza mai rar intalnita, deopotriva economica si politica.

Recent, guvernul sau a fost demis printr-o motiune de cenzura. Azi, daca nu se va intampla ceva cu totul iesit din comun, in Romania se va instala un guvern nou, iar Franta se va inscrie pe o alta orbita politica. Intr-adevar, acestea sunt semne evidente ca lumea se schimba. Oare in bine?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Destrămarea unei utopii

Asculta acest articol     PP-DD, adică Partidul Poporului – Dan Diaconescu, a făcut senzație la alegerile din 2012. A intrat