Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Luminiţa Rusu a deschis prima sa expoziţie la Satu Mare

Invitaţii vernisajului (artista e în centru)
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Artista născută la Halmeu şi stabilită la Cluj expune la Consiliul Judeţean

Invitaţii vernisajului (artista e în centru)
Invitaţii vernisajului (artista e în centru)

Joi după-amiază a fost vernisată în holul Consiliului Judeţean o expoziţie inedită prin specificul lucrărilor şi identitatea autoarei, o sătmăreancă stabilită la Cluj care în cei doi ani de activitate ca artist plastic s-a făcut deja remarcată într-un oraş mare şi cu tradiţie importantă în domeniu.

Luminiţa Rusu s-a născut la Halmeu şi a absolvit liceul sătmărean care actualmente poartă numele lui Ioan Slavici. A devenit inginer chimist după studiile urmate la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, după care s-a stabilit la Cluj-Napoca. Pariunea pentru pictură şi-a descoperit-o la sfârşitul anului 2012 şi de atunci s-a consacrat acestei arte, preferând să picteze în acrilice. Creativitatea şi-a diseminat-o în forme care atestă cunoştinţe solide despre istoria artei, atât cea modernă din descendenţa lui Picasso, cât şi arta rupestră preistorică pe care unele tablouri reprezentând cai – o temă favorită a doamnei Rusu – o evocă. A deschis expoziţii la Cluj şi Sighişoara, iar colecţia de lucrări expusă la Consiliul Judeţean este prima expoziţie personală a dânsei în oraşul unde a copilărit.

Cele 50 de lucrări sunt reunite sub genericul “Eternul feminin” şi, într-adevăr, marea lor majoritate sunt portrete feminine, chipuri sau nuduri, unele de o concreteţe deconcertantă, altele aproape non-figurative, căutând să transmită mai mult emoţii decât forme. Foarte interesantă este paleta coloristică, bine temperată chiar şi în cele mai explicite nuduri, care etalează o senzualitate mai curând sculpturală, răcoroasă, decât erotică. Ochiul artistei priveşte feminitatea cu oarecare detaşare şi adesea cu un umor subtil, o disecţie amuzată a sufletului complicat al femeii din zilele noastre. Ceva mai intime şi empatice sunt tablourile cu cai, iar nota discordantă a expoziţiei o dă un portret al unui Eminescu copilăros, efeminat, arhiromantic. Cele câteva tablouri cu flori completează colecţia, corecte, dar fără să iasă în evidenţă.

La vernisaj au cântat Rozspapa David şi Pircsuk David, elevi la Şcoala de Arte. Au fost prezenţi directorul Şcolii, Florin Pop, preşedinţii AAP Cluj şi Satu Mare, Octavian Popescu şi Gergely Csaba, şi actriţa Carmen Frăţilă. A prezentat vicepreşedinta AAP Satu Mare, Monica Keresztesi. Lucrările vor rămâne la Consiliul Judeţean trei săptămâni.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns