Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

INTELIGENȚA LUPULUI

Lupul, unul dintre animalele cele mai inteligente

Lupul, unul dintre animalele cele mai inteligente
Cea mai mare specie din familia câinilor şi una din cele şapte care formează ordinul carnivorelor, specia lupului este cea mai răspândită dintre mamiferele care trăiesc în prezent.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Este răspândit în Canada, Alaska, Europa Estică şi Centrală, Rusia, Siberia, Peninsula Scandinava, Orientul Apropiat şi Asia Centrală.

Având o statură de 100 – 150 de centimentri şi o greutate cuprinsă între 12 şi 80 de kilograme, lupul este unul dintre animalele cele mai inteligente şi adaptabile. Are aspectul asemănător cu al unui câine, ochii rotunzi, coada groasă şi un bot alungit, în care se ascund colţi puternici.
Poate avea blana de culoare albă (lupul polar din tundrele nordice), roşie (lupul roşu, odinioară răspândit pe teritoriul Nord – American, iar acum pe cale de dispariţie) sau sură.
Trăieşte în haite care pot avea în jur de 6 şi 15 exemplare.

Hrana

Lupii care atacă în haită pot vâna şi animale de circa 500 de kilograme sau chiar mai mari. Un lup poate consuma p]n[ la 10 kilograme de carne odată, iar animalele mici sunt mâncate în întregime. Cum rata eşecurilor la vânat este de 90%, lupii sunt adaptaţi să rabde de foame zile în şir. V]neaz[ diverse vietăţi, de la rozătoare şi insecte până la animale mari ca elanul, bizonul sau boul moscat.
Lupul are puţini duşmani, dar cei care se încumetă totuşi sunt alungaţi de colţii ascuţiţi ai acestui animal. El devine mai puternic şi mai de temut în cadrul haitei din care face parte şi de care se desparte foarte rar.
Habitat

Habitatele sunt mici, în jur de 100 kilometri pătraţi şi bine delimitate pe teritorile unde există hrană din belşug. Dacă prada este puţin[, habitatul este de cel puţin zece ori mai mare. Lupii singuratici, de obicei masculi tineri, străbat drumuri foarte lungi până îşi cuceresc propriul teritoriu.
Datorită faptului că face parte din familia câinilor, lupul are mirosul şi auzul bine dezvoltate. Este un animal inteligent, comunicând cu semenii prin diverse sunete (urlete, lătrături, scâncituri, mârâieturi) sau prin diferite poziţii ale corpului şi ale cozii. De pildă, coada lupului în poziţie verticală semnifică faptul că acel animal este şeful haitei, iar poziţia orizontală a cozii se traduce prin intenţia acestuia de a vâna.

 

Lupii, în comparaţie cu oamenii – care au o presiune a muşcăturii de 90 de kilograme presiune pe 1 centimetru pătrat – au capacitatea de 450 kilograme presiune pe 1 centimetru pătrat, deci de 5 ori mai mare decât a omului.
Lupul poate ajunge la vârsta de 15 – 16 ani, dar datorită faptului că a fost vânat în exces, a dispărut de pe teritoriul multor ţări.

Lupul arctic

Lupul arctic este probabil cel mai deosebit dintre subspecii şi se distinge prin blana sa albă. Începând cu anul 1930, dimensiunea craniului a scăzut dramatic, probabil din cauza încrucișării cu câinii domestici. Culoarea blănii lor îi ajută pentru camuflajul în zăpadă. Are o statură mai mică, de 63 – 79 centimetri în înălțime de la greabăn, cântăreşte aproximativ 45 de kilograme și este de până la 1,5 metri lungime. Lupul arctic a fost descris pentru prima oară ca subspecie distinctă în 1935 de zoologul britanic Reginald Pocock.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns