
Se profilează, la orizontul anului 2024, imaginea unui parlament cu patru forțe de peste 15 %. PSD 30%, PNL și AUR, undeva la peste 20% și Alianța de dreapta (USR Forța Dreptei și PMP) cu peste 15 %. UDMR, se pare, va fi ultima formațiune din zona pragului electoral care va intra în parlament.
Un parlament cu patru forțe politice redutabile. Inevitabil se va crea o repartizare putere-opoziție mai pregnantă decât cea actuală. După cum arată cifrele din sondaje, este posibilă o coaliție PSD-PNL-UDMR. Adică va fi o reîntoarcere la formula cunoscută, înainte de ieșirea UDMR de la guvernare.
Dar elementul care trebuie luat în considerare este președintele. Dacă PNL reușește să-și impună candidatul propriu, poate fi luată în considerare o altă formulă? Greu de crezut.
Cele două partide deja tradiționale sunt condamnate să meargă împreună. deja alianțele în numele stabilității politice au devenit un loc comun. Se arată pericolul pe care îl reprezintă formațiunile populiste, extremiste, și partide de diferite orientări se adună la un loc și își sumă guvernarea.
Dar până la alegerile parlamentare trebuie trecut pragul testul alegerilor europene. Europa este supusă la o grea încercare. În Germania peste 100 000 de persoane au protestat împotriva partidelor populiste. Alterativa pentru Germania, AfD, urcă vertiginos în sondaje. Partidul social-democraților germani, SPD, scade sub 15%, în timp ce, în unele sondaje CDU este depășit de AfD.
Ca și în România, și în Germania în numele stabilității politice, se caută formule pentru alianțe care să excludă partidele populiste, extremiste.
2024 este deja numit anul nebuniei electorale. America se pare că este fascinată de Donald Trump. În același timp, Europa este speriată de această perspectivă. Fostul președinte nu-și ascunde disprețul față de politicienii europeni. Mai mult, amenință că va reduce rolul NATO, lăsând UE descoperită în fața Rusiei.
În acest context, alegerile europene devin cruciale. Partidele populiste, suveraniste, este posibil să aibă o largă reprezentare în Parlamentul European. Politicile partidelor tradiționale au dezamăgit populația, mai ales în timpul pandemiei de covid, apoi după izbucnirea războiului din Ucraina.
De stânga sau de dreapta, sau combinate, aflate la guvernare în țările UE, partidele clasice nu au găsit soluții viabile nici la criza energetică, nici la problemele globale, în relația cu China. Datorită multor reglementări ale Comisiei Europene și Parlamentului European, în domeniul climei, a agriculturii, s-a ajuns la revolta fermierilor din Germania, Franța, România etc.
O perspectivă sumbră se anunță și în viitorul relațiilor Uniunii Europene cu Statele Unite, în cazul în care alegerile prezidențiale din noiembrie vor fi câștigate de Donald Trump.
După cum se vede nici separat, dar nici împreună, partidele clasice din marile familii politice, popularii europeni și social democrații europeni, nu au găsit și nu găsesc soluții la provocările cu care se confruntă omenirea în această perioadă tulbure.
Fii primul care comentează