Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Majoritatea tinerilor incearca sa isi gaseasca un loc de munca intreband rudeniile si cunostintele despre ofertele existente

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conform unui studiu, mai mult de 38% dintre absolventii de liceu si aproape trei sferturi din tinerele ce au cel putin 19 ani sunt persoane inactive. Atunci cand isi cauta un loc de munca, tinerii de mai sus au ca principala sursa de informare rudele si cunostintele.

Cercetarea intitulata sugestiv ‘Saracia, excluziunea sociala si oportunitatile de munca in randul tinerilor din mediul rural’ arata ca pe piata fortei de munca tinerii fara calificare, adica aceia care au abandonat scoala, sunt in categoria vulnerabila.

In aceeasi categorie mai intra proaspetii absolventi, tinerii de peste 25 de ani, tinerele femei cu varsta intre 23 si 28 de ani, respectiv cei de etnie roma. Studiul arata ca mai putin de 38% dintre romii de 19 ani si peste sunt ocupati, fata de 50% din romani.

Studiul mai scoate in evidenta faptul ca doar 5% din tineri au venituri din munca in agricultura, iar aproape 30% din cei ocupati se afla in gospodarii cu risc de saracie. Majoritatea tinerilor de 19 ani si peste, adica 61% dintre ei, sunt neocupati, inactivi sau nu au avut niciodata un loc de munca. Din cei care au muncit, 60% au peste 26 de ani, iar trei sferturi nu mai lucreaza de cel mult trei ani. Cercetarea arata ca doar 46% din tinerii din mediul rural ce nu muncesc au cautat un loc de munca in ultimul an, insa numai 10% au primit o oferta de munca.

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns