Ingrediente:
500 g de fasole crudă boabe, 150 g de smântână (poate fi și smântână vegetală, sau se poate înlocui cu pastă de tomate), circa 5-6 linguri de ulei, 3 linguri de făină, sare, piper, boia de ardei dulce, 2 căței de usturoi (nu în mod obligatoriu).
Mod de preparare:
Fasolea crudă se spală bine, se fierbe în apă cu sare, apoi se strecoară, dar zeama nu se aruncă. Făina se rumenește ușor în ulei, se adaugă o linguriță de boia, apoi și fasolea fiartă. Se adaugă câte puțin și din zeama în care s-a fiert fasolea, până când se formează o zeamă păstoasă, se adaugă condimentele, precum și smântâna bătută bine în prealabil, adăugând și 2-3 linguri de zeamă fierbinte. Mâncarea se mai lasă pe foc până când începe din nou să fiarbă. Usturoiul pisat, dacă se folosește, se adaugă fie în rântaș, când începe să capete o culoare aurie, fie, dacă doriți să se păstreze gustul proaspăt de usturoi, după ce se ia mâncarea de pe foc. Se servește ca mâncare de sine stătătoare sau garnitură la cărnuri afumate și prăjite, cârnați prăjiți sau cu ochiuri de ouă.
Fii primul care comentează