
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat astăzi, 15 februarie 2025, că a transmis Administraţiei Prezidenţiale propunerea de trecere în rezervă a generalului-locotenent Cătălin-Ştefăniţă Zisu, fost şef al Comandamentului Logistic Întrunit, în urma implicării acestuia într-un dosar penal de corupţie.
Într-un comunicat oficial, MApN precizează că propunerea vine ca urmare a unei informări transmise de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), care a anunţat că pe numele generalului Zisu a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru fapte de abuz în serviciu. Potrivit anchetei DNA, Zisu ar fi fost implicat în plata unor lucrări neefectuate la extinderea Cimitirului Ghencea Militar, prejudiciul estimat în acest caz fiind de aproape 12 milioane de lei.
„Ministerul Apărării Naţionale a luat act de informarea oficială transmisă de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiuni de corupţie săvârşite de militari, cu privire la punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, începând cu data de 14 februarie, faţă de generalul-locotenent Cătălin-Ştefăniţă Zisu, comandant al Comandamentului Logistic Întrunit, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”, se arată în comunicat.
În acest context, Ministerul Apărării Naţionale a aplicat măsurile prevăzute de Legea nr. 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare, înaintând propunerea de emitere a decretului prezidenţial pentru trecerea în rezervă a generalului Zisu.
MApN subliniază prin acest demers politica de „toleranţă zero” faţă de corupţie în rândul personalului militar şi civil, reafirmându-şi angajamentul de a coopera pe deplin cu autorităţile judiciare pentru clarificarea tuturor circumstanţelor implicate în acest dosar. În comunicat, se mai precizează că respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie va fi menţinută, dar MApN îşi exprimă ferm intenţia de a asigura transparenţa în acest caz.
Pe lângă generalul Zisu, în dosarul în care acesta este anchetat sunt implicaţi şi colonelul în rezervă Lucian Amorăriţei, precum şi omul de afaceri Ionel Olteanu. Cei trei au fost plasaţi sub control judiciar pe cauţiune, fiind obligaţi să plătească sume considerabile. Astfel, Zisu şi Olteanu trebuie să achite fiecare câte un milion de lei, în timp ce Amorăriţei va plăti o cauţiune de 500.000 de lei.
Dosarul a fost deschis în urma unei investigaţii privind plăţi pentru lucrări care nu au fost efectuate, dar care au fost decontate în cadrul proiectului de extindere a Cimitirului Ghencea Militar. Prejudiciul estimat se ridică la aproape 12 milioane de lei, iar autorităţile continuă cercetările pentru a stabili întreaga amploare a faptei.
Fii primul care comentează