Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Maramuresenii nu si-au lasat casa pe mana executorilor bancari

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Multi au beneficiat de reesalonarea creditelor, ratele reducandu-se in unele cazuri la jumatate

Desi multe banci se feresc sa ajunga la scoaterea la licitatie a bunurilor debitorilor, multe sunt acum in aceasta situatie. Aproape 1.000 de apartamente au scos la vanzare bancile la nivel national, locuintele celor care nu si-au mai putut onora creditele contractate anii trecuti. Pentru a vedea care este situtia in Maramures am facut un raid pe la cateva unitati bancare si am contactat si reprezentantii Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), fliliala Maramures. Concluzia este ca in judet sunt extrem de putini cei care si-au lasat casa pe mana executorilor.

Trebuie spus de la bun inceput ca bancile se feresc sa ofere informatii, fie ca este vorba de executarea silita a rau-platnicilor, fie alte date. Totusi, sub protectia anonimatului, am reusit sa obtinem date, astfel incat sa putem cuantifica fenomenul. “Avem multe cazuri in care oamenii sunt in dificultate vis-a-vis de plata ratelor, dar nu avem cazuri in care bunul ipotecat sa-l scoatem la vanzare. Fiecare banca are sau ar trebui sa aiba programe de restructurare a creditelor. Daca un client ajunge in dificultate, ea trebuie sa vina in sprijinul lui. Se poate acorda o perioada de gratie de unu-doi ani, timp in care se poate reduce substantial rata lunara, urmand ca diferenta  sa o plateasca dupa perioada de gratie”, ne-a declarat directorul unei unitati bancare baimarene. Interlocutoarea a mai spus ca a observat din adeverintele de venit ale clientilor ca salariile multora au fost dimunuate nu cu 25% ci cu procente ce ajung pana la 40-50%. Cum sa mai poti suporta ratele in aceste conditii? De aceea, fiecare caz trebuie analizat in parte si daca se constata ca acel client este de buna credinta, trebuie sa i se ofere sprijin, spune interlocutoarea.

Banca trebuie sa ajute clientul

La situatia actuala s-a ajuns aici pe de o parte datorita reducerii drastice a salariilor, dar si ca urmare a cresterii TVA cu 5% si a majorarii preturilor produselor de consum. Situatia s-ar putea agrava daca se va “umbla” la pretul gazelor naturale sau al energiei electrice, caz in care costurile legate de utilitati ar salta destul de mult, in conditiile in care si asa facturile E.ON sunt greu de suportat in sezonul rece. Insa rezolvarea cazurilor restantierilor depinde de modul in care este gestionata relatia client- banca cu atat mai mult cu cat sunt multi pasi inainte de executare silita.

“Daca te intereseaza sa gasesti o alta solutie o gasesti. Depinde de modul de abordare a clientului. E important sa cunosti persoana, situatia sa financiara si sa intervii inainte de a fi prea tarziu. Daca vezi ca clientul este bine intentionat si doar conjunctura actuala il impovareaza, banca trebuie sa-l ajute si sa gaseasca solutii adecvate de restructurare a creditului”, a adaugat directorul unitatii bancare baimarene. E important sa-si pastrezi clientii de buna credinta si sa-i ajuti, insa nu toate bancile actioneaza astfel. E adevarat ca sunt si persoane dubioase, dar acum nu despre ele este vorba.

Si agentii imobiliari sustin ca pe piata maramureseana nu prea au existat apartamente scoase la vanzare de banci pentru ca proprietarii nu si-au platit ratele. “Am fost pe la mai multe banci si am cerut, in numele unor clienti, apartamente executate silit. In Baia Mare n-am gasit nimic, decat unul singur in Cavnic”, ne-a declarat Zoia Bozau, presedintele UNIM Maramures. Ea a spus ca multi dintre cei aflati in impas au beneficiat de reesalonarea creditelor, ratele reducandu-se in unele cazuri la jumatate. In plus, in tara s-au luat apartamente scumpe pentru investitii, iar la noi, majoritatea au cumparat locuinte pentru uzul propriu”, a adaugat Zoia Bozau.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Drumurile la romani

Asculta acest articol Grigore Man [slideshow id=5244] “Drumurile din Dacia romana”, Ed. Napoca Star, Cluj Napoca, autor Florin Fodorean, este