Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP a fost câştigat de Ruxandra Maniu

Ruxandra Maniu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ruxandra Maniu
Ruxandra Maniu

Premiul “Ştefan Iordache” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP a fost acordat sâmbătă seară, în Gala de închidere, tinerei actriţe Ruxandra Maniu, din Bucureşti, în vârstă de 23 de ani, absolventă în 2011 a Facultăţii de Arte a Universităţi Hyperion la clasa profesorilor Eusebiu Ştefănescu şi Rodica Mandache.

 

Juriul, compus din Oana Pellea (actriţă, preşedintele juriului), Radu Macrinici (dramaturg), Marius Manole (actor), Ada Milea (actriţă, cantautor), Ion Rizea (actor), a acordat premiul pentru “rolul din ‘Râs nervos’ de Christopher Durang şi personificarea Lianei Mărgineanu în rolul Kastrabanca din filmul ‘Câtă speranţă'”.

 

“Nu mă aşteptam, mă simt extraordinar. (…) Concursul nu a fost greu, mie mi-a plăcut foarte mult aici, nu pot să spun că a fost greu, a fost plăcut. Ceea ce am făcut zilele acestea aici este meseria mea, asta îmi doresc să fac şi în continuare şi asta am făcut. De actorie m-am apucat din facultate. M-am hotărât la liceu, în clasa a IX-a, să dau la Facultatea de Teatru, am spus că asta vreau să fac, nu ştiu ce a fost în capul meu. Am început să joc încă din facultate la Teatrul Metropolis, într-un spectacol al lui Horaţiu Mălăele. Nu ştiu exact ce urmează, dar sper să fie bine, sper să am noroc şi să joc”, a declarat pentru AGERPRES Ruxandra Maniu, la finalul galei.

 

Marele Premiu a fost acordat în memoria artistului Ştefan Iordache, care a fost membru al juriului la multe ediţii ale Galei HOP şi un mare susţinător al tinerilor la început de carieră.

 

Festivitatea de decernare a premiilor a fost deschisă de directorul artistic al Galei HOP, regizorul Radu Afrim, care a spus că juriul a avut şi în acest an o sarcină foarte grea, toţi concurenţii fiind foarte buni. El i-a rugat şi pe toţi cei “care au putere de decizie” să le acorde tinerilor, câştigători sau nu”, o şansă să joace, să arate că merită să urce pe orice scenă de teatru.

 

“Am fost de mai multe ori în juriul concursului la Mangalia şi trebuie să spun că era greu să alegi un câştigător. Anul acesta juriul a fost într-o situaţie absolut delicată. Fiecărui membru din juriu cred că i s-a rupt inima în 47 (n.r. – numărul de concurenţi), pentru că a fost greu de ales, foarte greu de ales din atâta lume bună. Important este ce urmează după. Eu îi rog pe toţi oamenii care sunt prezenţi aici şi care au putere de decizie, care au teatru, care sunt producători de film, să se uite la aceşti oameni care merită foarte mult (…) şi merită să primească o şansă”, a subliniat Afrim.

 

Premiul pentru cea mai bună actriţă, la secţiunea Individual, a fost acordat ex aequo actriţelor Emoke Pal, în vârstă de 25 de ani, absolventă în 2011 a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, pentru întruchiparea actriţei Nicole Kidman şi actriţei Aida Avieriţei, de 24 de ani, absolventă în 2011 a UNATC din Bucureşti, pentru rolul din spectacolul “De ce fierbe copilul în mămăligă” după Aglaja Veteranyi, precum şi pentru întruchiparea Lizei Minnelli.

 

Tot ex aequo a fost acordat şi Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea Individual, tinerilor Dumitru Georgescu, de 26 de ani, absolvent în 2010 a Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi, pentru rolul din propria sa compoziţie, “Gabriel”, precum şi pentru întruchiparea lui Elvis Presley şi lui Ioan Paraschiv, care pe 7 septembrie şi-a serbat cea de-a 25-a aniversare, absolvent în 2011 a Universităţii “Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, pentru “A fi sau a nu fi bufon”, colaj de texte după Matei Vişniec, F.M. Dostoievski, A.P. Cehov şi William Shakespeare, precum şi pentru întruchiparea lui Dorel Vişan în rolul “Gardianul Dumnezeu” din filmul “Cel mai iubit dintre pământeni”.

 

Spectacolul “Pisica verde” de Elise Wilk, cu Rareş Andrici, Irina Antonie, Andrei Cătălin, Anghel Damian, Diana Roman, Georgiana Vişan, a fost unul dintre cele mai răsfăţate ale Galei, primind mai multe premii: Premiul “Cornel Todea” – pentru cea mai bună trupă de actori, Premiul publicului – pentru cel mai bun spectacol, şi Premiul Ziarului Metropolis – destinat secţiunii Grup.

 

Premiul “Sică Alexandrescu” – Premiul special al juriului, care se acordă începând cu cea de-a cincea ediţie, i-a revenit actriţei Alexandra Caras, în vârstă de 24 de ani, absolventă în 2013 a Universităţii “Babeş-Bolyai”, pentru “Salome”, după o idee de Charles M.Lee, precum şi pentru întruchiparea actriţei Marlene Dietrich.

 

Premiul publicului pentru cea mai bună actriţă i-a revenit Ruxandrei Maniu, pentru rolul din “Râs nervos” de Christopher Durang şi personificarea Lianei Mărgineanu în rolul Kastrabanca din filmul “Câtă speranţă”, în timp ce premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat lui Ionuţ Toader, de 22 de ani, absolvent în 2013 a UNATC din Bucureşti, pentru rolul Kalosin din “O anecdotă provincială” de Alexander Vampilov, precum şi pentru întruchiparea lui Rowan Atkinson.

 

Preşedinta juriului, actriţa Oana Pellea, a instituit, începând cu ediţia din acest an, Premiile “Amza Pellea”.

 

“Vreau de foarte mult timp să înfiinţez un premiu şi am ales acest moment. Sunt 30 de ani de când nu mai este tata şi am ales să înfiinţez premiul acesta. Premiul Amza Pellea este compus din patru premii şi vreau să vă spun că nimeni nu ştia ce o să se întâmple în seara aceasta”, a declarat Oana Pellea.

 

Prima distincţie oferită de marea actriţă, Premiul pentru cea mai bună actriţă, i-a fost oferit Amaliei Huţan, în vârstă de 24 de ani, din Arad, absolventă în 2011 a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, pentru rolul Medeea Redux în “Bash. O trilogie contemporană” de Neil LaBute, precum şi pentru întruchiparea actriţei Samantha Morton, în timp ce Premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat tânărului Octavian Costin, în vârstă de 22 de ani, din Botoşani, absolvent în 2013 al UNATC Bucureşti, pentru rolul Steve din “Aproape” de John Cariani, precum şi pentru întruchiparea lui Tom Waits.

 

A fost acordat, de asemenea, Premiul “Amza Pellea” pentru pedagogie teatrală, distincţia revenindu-i profesorului Bacs Miklos de la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

 

Actriţa Oana Pellea a oferit şi un Premiu de Excelenţă, acesta revenindu-i directorului artistic al Galei HOP, regizorul Radu Afrim.

 

O altă distincţie înfiinţată la ediţia din acest an a fost Premiul Festivalului Comediei Româneşti festCO. Premiul a fost oferit de directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă, “unui om de care Teatrul de Comedie crede că are nevoie”, tânărul actor Anghel Damian în vârstă de 22 de ani, din Bucureşti, absolvent în 2013 al UNATC Bucureşti, pentru rolul din “Bucăţi” de Lia Bugnar, precum şi pentru întruchiparea actorului Tom Hanks. El a mai primit şi Premiul Yorick, oferit de revista cu acelaşi nume, prin Editura Nemira.

 

Premiul Teatrului Naţional Timişoara, de asemenea oferit în premieră, i-a revenit actorului Cristian Iorga, în vârstă de 22 de ani, din Galaţi, absolvent al Universităţii de Arte din Târgu Mureş în 2013, pentru “Colateral Oedip” de Mihai Ignat, precum şi pentru personificarea lui Rowan Atkinson.

 

Actriţa Ilona Brezoianu, în vârstă de 23 de ani, din Giurgiu, absolventă în 2013 a UNTAC Bucureşti, a fost distinsă cu Premiul “Timică”, oferit de Asociaţia Master Class, pentru rolul Rhonda în “Aproape” de John Cariani, precum şi pentru întruchiparea Patriciei Kaas.

 

În numele actriţei Dorina Lazăr, regizorul Radu Afrim i-a acordat Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică actriţei Maria Simona Arsu, în vârstă de 23 de ani, din Bucureşti, absolventă în 2012 a Universităţii “Babeş-Bolyai”, pentru rolul Boogie din “Pisica verde” de Elise Wilk, precum şi pentru întruchiparea actorului Sacha Baron Cohen din filmul “Borat”. Maria Simona Arsu a participat la Gala HOP şi în 2012, atunci primind Premiul “Sică Alexandrescu” – premiul special al juriului, pentru rolul Groparul din spectacolul “Noaptea Bufonilor”, după texte de William Shakespeare.

 

Un alt premiu oferit în cadrul galei a fost cel al gazdei evenimentului, Complexul Vox Maris, distincţie care i-a revenit celei mai tinere participante, Reka Laszlo, în vârstă de 21 de ani, din Miercurea-Ciuc, absolventă în 2013 a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Premiul constă într-un sejur de şapte zile la complex, în valoare de 1.500 de euro. Acesta va fi încasat în vara anului 2014.

 

Toţi participanţii la Gala Tânărului Actor HOP au primit din partea organizatorilor o diplomă şi un pachet de cărţi de la Nemira.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns