Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

REVISTA POESIS

Mari scriitori contemporani la Satu Mare – Ion Mureşan

  Sub genericul "Mari sciitori contemporani la Satu Mare", vineri 14 februarie, la Centrul Multicultural "Poesis" din Satu Mare, s-a desfăşurat un moment cultural de excepţie. O premieră. Evenimentul organizat de Direcţia Judeţeană Pentru Cultură Satu Mare, Uniunea Scriitorilor Filiala Cluj-Napoca, Redacţia revistei Poesis/Informaţia-Zilei l-a avut ca oaspete pe poetul clujean Ion Mureşan.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Zeci de satmareni au participat la intalnirea cu poetul clujean Ion Muresan
Zeci de satmareni au participat la intalnirea cu poetul clujean Ion Muresan

   

 

Sub genericul “Mari sciitori contemporani la Satu Mare”, vineri 14 februarie, la Centrul Multicultural “Poesis” din Satu Mare, s-a desfăşurat un moment cultural de excepţie. O premieră. Evenimentul organizat de Direcţia Judeţeană Pentru Cultură Satu Mare, Uniunea Scriitorilor Filiala Cluj-Napoca, Redacţia revistei Poesis/Informaţia-Zilei l-a avut ca oaspete pe poetul clujean Ion Mureşan.

 

 

Astfel s-a deschis ciclul manifestărilor culturale care se vor organiza lunar la Satu Mare ca o replică la cultura de amatori care se cultivă în Capitală, dar şi în alte oraşe din ţară. Se cuvine subliniat faptul că Ion Mureşan a sosit la Satu Mare la puţin timp după ce la Botoşani a fost distins cu Premiul Naţional “M. Eminescu” Opera Omnia 2013.

 

 

Moderatorul acestei întâlniri inedite cu poezia de calitate, cu un creator al ei şi cu editorul, a fost deschisă şi moderată de poetul George Vulturescu, cel care de-a lungul activităţii sale literare a adus la Satu Mare nume mari ale culturii naţionale şi internaţionale.

 

 

Omul de cultură Gavril Ţărmure de la Bistriţa, directorul Editurii Charmides, cea care în urmă cu mulţi ani a pariat pe scrierile lui Ion Mureşan şi nu s-a înşelat, a subliniat câteva aspecte privind autorul şi poezia sa. S-a subliniat faptul că Ion Mureşan este un poet deosebit de exigent cu sine şi cu versurile sale.

 

 

Nu lasă din mâini poeme care nu sunt lucrate cu meticulozitate şi pricepere. Prietenia s-a cu Ion Mureşan este una de durată, construită pe seama aprecierii poemelor, dar şi a omului, care iată că este un poet de referinţă în literatura română contemporană. Ion Mureşan este poetul rebel, cel care şi-a îndreptat rebeliunea spre pagina scrisă de el în special.

 

 

Profesorul şi criticul literar Gheorghe Glodeanu a evidenţiat faptul că “centrul coagulant al literaturii de la Bucureşti s-a spart”. La Cluj-Napoca, Satu Mare şi Bistriţa se petrec lucruril admirabile pe plan literar. Ion Mureşan crede cu încăpăţânare în poezie şi în menirea poetului, este omul care transformă cantitatea în calitate. Ca scriitor consacrat, oaspetele Sătmarului, de altfel un prieten al scriitorilor sătmăreni se face plăcut prin scris, dar şi prin felul său de a fi. Ştie să împerecheze frumos şi inteligent cuvintele.

 

 

George Vulturescu a dat citire unor consideraţii critice semnate de nume mari ale literaturii române cu privire la opera lui Ion Mureşan, după care protagonistul a fost invita să ia cuvântul. Uşor emoţionat şi chiat stânjeti de cuvintele frumoase rostire despre el şi opera sa, Ion Mureşan a preferat să citescă din poemele nepublicate în volume, decât să susţină un discurs. Apoi a răspuns unor întrebări ale celor din sală.

 

 

Poetul Dumitru Păcuraru a subliniat faptul că prin demersul lansat vineri, 14 februarie, poetul George Vulturescu încearcă să dea alte valenţe culturii de calitate. A începe seria întâlnirilor literare de la Satu Mare cu poetul Ion Mureşan este salutară şi inspirată. El este apropiat de spiritul acestui judeţ.

 

 

În final a fost prezentată cartea în lucru la Editura Solstiţiu “Poezie şi arhitectură”, o antologie de poezie coordonată de George Vulturescu şi prefaţată de Dumitru Păcuraru.

 

 

Alături de cei menţionaţi, printre participanţii la acest eveniment literar inedit i-am remarca pe: Ion Bala, Cornel Burcea, Loredana Ştirbu, Voicu D. Rusu, Remus Vârnav, Teodor Curpaş, Mihai Sas, Voicu Şichet, Gheorghe Creţu, Carol C. Koka, Liliana Doboş Lazăr, Maria Rusu, Ramona Moiş, Ioan Moldovan, Ioan Sălăjean, Aurel Pop, Mircea Drăgan, Ioan Nistor, Alexandru Zotta, Viorel Câmpenu, Angela Câmpian, Gheorghe Gheorghiade, Lacrima Teocan Istrăuan, Roman Mureşan, George Terziu, Rodica Cuc, Vasile Mic, Paul Orha ş.a.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns