Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Marta Petreu si Andrei Plesu, premiati la prima editie a Galei Industriei de Carte din Romania

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

“Acasa, pe Campia Armaghedonului” de Marta Petreu a primit premiul de cea mai buna carte de fictiune a anului, in timp ce volumul “Despre frumusetea uitata a vietii” de Andrei Plesu a fost bestsellerul anului la prima editie a Galei Industriei de Carte, ce a avut loc vineri, la Biblioteca Nationala.

In cadrul galei, premiul pentru cea mai buna librarie a fost impartit intre Compania de Librarii Bucuresti si Carturesti, dar o mentiune speciala a primit si libraria “Constantin Noica” din Sibiu.

Titlul de cea mai buna tipografie a fost acordat companiei “Monitorul Oficial”, in timp ce premiul pentru cea mai buna biblioteca a fost impartit intre Biblioteca Judeteana Timis si Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti.

La categoria “carte netiparita – e-book” au castigat “Aventurile lui Alice in Tara Minunilor” de Lewis Carrol (Cartier), proiectul de eBook al Elefant.ro si proiectul de eBook al LiterNet.ro, in timp ce la categoria “audiobook” a castigat titlul “Plugarul si moartea” de Johannes von Tepl, in traducerea lui Marin Tarangul si lectura lui Andrei Plesu (Humanitas Multimedia), caruia i s-a adaugat colectia “Lecturi pe intuneric” (Casa Radio), care a primit mentiune.

“Cea mai frumoasa carte” a fost declarat volumul “Gasiti si pierduti/ Found and lost” de Nicu Ilfoveanu, in timp ce la categoria “ilustratie de carte” a fost declarat castigator volumul “Grafica fara computer. Vol. 2: Litere. Desen, relief, volum”, conceptie Carla Duschka, Ciprian Isac (Atelierul de Grafica).

Cea mai buna traducere a fost, anul acesta, “Cartea Rosie” de C. G. Jung – traducere de Viorica Niscov (Trei).

Daca titlul de cea mai buna carte a anului a fost acordat volumului “Acasa, pe Campia Armaghedonului” de Marta Petreu (Polirom), aceeasi distinctie, la categoria “non-fictiune”, a fost primita de Lucian Boia, pentru “Capcanele istoriei (Elita intelectuala romaneasca intre 1930 si 1950)”.

Premiul cititorilor, oferit de cotidianul Evenimentul zilei, a fost oferit volumului “Matei Brunul” de Lucian Dan Teodorovici.

Pe de alta parte, cea mai buna cartea pentru copii a fost declarata “Vise despre case. Carte de povesti pentru copii si parinti” de Eliza Yorkina (Igloo).

Premiul pentru cea mai buna colectie de carte a fost acordat seriei “Prima data”, realizata de editura Art.

Daca volumul “Despre fumusetea uitata a vietii” de Andrei Plesu a primit titlul de bestseller, cu aproximativ 45.000 de unitati vandute, Dan Puric a fost declarat cel mai popular autor.

La sectiunea “new entry”, castigatorii au fost editurile Casa de pariuri literare si Mac Mac si libraria Bastilia.

Gala Industriei de Carte, organizata vineri seara in Aula Bibliotecii Nationale a Romaniei, a fost prezentata de Irina Pacurariu. Printre cei prezenti la prima editie a galei s-au numarat traducatoarea Antoaneta Ralian si scriitoarea Nora Iuga.

Organizata de Federatia Editorilor din Romania si Asociatia Headsome Communication, cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, in parteneriat cu Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania, Asociatia Tipografilor “Transilvania”, Asociatia Librarilor din Romania si Asociatia Romana de Relatii Publice, “Bun de Tipar – Gala Industriei de Carte din Romania” isi propune sa marcheze reusitele anuale ale industriei de carte autohtone.

La aceasta prima editie a Galei Industriei de Carte din Romania au putut intra in concurs produsele editoriale ale anului 2011. Au fost invitate sa participe toate editurile care sunt inregistrate, publica si difuzeaza carte in Romania (inclusiv cele din Republica Moldova si Ungaria care au o filiala in Romania), tipografiile care au sediul in Romania, bibliotecile autohtone si librariile care au sediul pe teritoriul Romaniei, precum si cele online inregistrate ca firme romanesti.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns