Image 1
Image 2

Masterclass de producţie de film cu Ada Solomon, în martie şi aprilie, în Capitală

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ada Solomon cu Călin Netzer la primirea Ursului de Aur
Ada Solomon cu Călin Netzer la primirea Ursului de Aur

Ada Solomon, producătoarea lungmetrajului “Poziţia copilului”, câştigător al premiului Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin în 2013, va susţine un masterclass dedicat producţiei de film la Asociaţia Culturală Control N din Capitală.

Astfel, Asociaţia Culturală Control N continuă seria masterclass-urilor de film începută în luna decembrie 2013, avându-i ca protagonişti pe unii dintre cei mai buni profesionişti români în domeniu.

Cel de-al treilea masterclass Control N este dedicat tuturor celor pasionaţi şi interesaţi de mecanismele producţiei de film. De-a lungul a trei întâlniri, pe 19, 27 martie şi 3 aprilie, cei interesaţi vor accesa diferite informaţii valoroase prin intermediul Adei Solomon, unul dintre cei mai activi producători de film autohtoni.

Astfel, pe 19 martie, tema masterclass-ului se va concentra pe “ce este producătorul de film, care este rolul acestuia în transformarea unei idei într-un proiect de film, cum se ?aliniază astrele? unei constelaţii cinematice, cum se finanţează un film, sau mai bine zis, cum se vinde (şi cumpără) un proiect de film, ce asemănare există între domeniul cinematografic şi cel al construcţiilor (cine sunt arhitecţii şi cine sunt inginerii), ce deosebiri există între sistemul american de finanţare şi cel european, ce deosebiri există între finanţarea unui film produs cultural şi a unui film de consum”.

De asemenea, pe 27 martie, Ada Solomon le va explica participanţilor la seminar “cum se face un film, care sunt costurile şi cum se desfăşoară procesul de producţie, cine sunt pionii principali în perioada de pregătire a filmării, în perioada de filmare şi în perioada de post-producţie, ce date native trebuie să aibă cei care lucrează într-o echipă de filmare, care dintre materiile din programa şcolară sunt utile în diferite meserii din cinematografie şi de ce”.

Pe 3 aprilie, producătoarea va discuta despre “cine se îmbogăţeşte din film, care este lanţul cinematografic pentru un film odată ce acesta e gata de a fi lansat pe piaţă, cum reuşeşte un film să se detaşeje între miile de filme lansate anual în lume, care sunt provocările la care sunt supuşi producătorii şi distribuitorii de film de azi şi cu ce diferă ele de cele care existau acum 10, 20 sau 50 de ani şi dacă există reţeta succesului”.

Ada Solomon s-a născut în 1968 şi şi-a început cariera în industria de film din România în urmă cu 20 de ani. De-a lungul timpului a lucrat ca producător pentru diferite filme internaţionale precum “Callas Forever”, de Franco Zeffirelli, “Offset”, în regia lui Didi Danquart, şi “Tom Sawyer & Huck Finn”, de Hermine Huntgeburth.

În 2004, şi-a fondat propria casă de producţie de film – HiFilm Productions -, cu care a produs diferite scurtmetraje şi lungmetraje, atât de ficţiune, cât şi documentare, extrem de apreciate în festivaluri din întreaga lume şi câştigătoare a multiple premii.

Filmele produse de Ada Solomon au fost prezentate şi premiate în numeroase festivaluri prestigioase, precum cele de la Berlin, Cannes, Veneţia, Sundance, iar palmaresul acesteia ca producător include mai mult de 100 de distincţii. De asemenea, Ada Solomon a colaborat, în calitate de coproducător, cu ţări precum Franţa, Germania, Spania, Italia, Austria, Olanda, Belgia, Luxemburg, Croaţia, Bulgaria şi Ungaria, iar filmele ei au fost distribuite în peste 40 de teritorii, în întreaga lume.

În 2013, lungmetrajul “Poziţia copilului”, produs de Ada Solomon şi regizat de Călin Peter Netzer, a obţinut Ursul de Aur şi premiul FIPRESCI la Festivalul de la Berlin şi i-a adus Luminiţei Gheorghiu o nominalizare la premiile Academiei de Film Europene pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal.

În prezent Ada Solomon continuă colaborarea cu regizorul Radu Jude, al cărui lungmetraj “Toată lumea din familia noastră” le-a adus numeroase premii printre care şi trofeul Heart of Sarajevo. Cei doi vor intra în producţie cu cel de-al treilea lungmetraj al lui Radu Jude – “Aferim!”.

Pe lângă acest film, producătoarea are în curs de dezvoltare alte 10 proiecte.

Pe lângă activitatea sa ca producător de film, Ada Solomon este expert extern al Programului MEDIA al Agenţiei Executive pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură a Comisiei Europene, coordonator naţional al României pentru EAVE, membru al Academiei de Film Europene, membru al comitetului de selecţie pentru premiul de coproducţie al Robert Bosch Stiftung, managing director al lanţului de cinematografe CityPlex (împreună cu Tudor Giurgiu), fondator şi director de distribuţie al Parada Film – companie de distribuţie de film, membru fondator şi director executiv al Societăţii Culturale NexT & Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediumetraj NexT.

Masterclass-ul de producţie de film este deschis tuturor celor interesaţi de film, profesionişti şi amatori, de orice vârstă. Cele trei întâlniri din cadrul masterclass-ului cu producătoarea Ada Solomon vor avea loc de la ora 19.00 la ora 21.00, la sediul Asociaţiei Culturale Control N.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS SE FACE ÎN SATU MARE

O nouă ediție a evenimentului Mers Sportiv în orașul tău!

Asociația de Tineret, Turism și Ecologie Cutezătorii Munților îi invită pe toți tinerii din județul Satu Mare la o serie specială de mers sportiv.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now