Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Măsurile fiscal-bugetare au fost extinse pentru situaţiile în care se aplică taxarea inversă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conducerea Administraţiei Judeţeane a Finanţelor Publice Satu  Mare aduce la cunostinta contribuabililor publicarea, in Monitorul Oficial al Romaniei  nr.753 din 04 decembrie 2013, a Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.3713/2013  pentru aprobarea modelului si conţinutului formularului (089) „Declaraţie pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art.160 alin.(2) lit.e) pct.2 din Codul fiscal”

Prin modificările aduse art.160 alin.(2) lit.e) din Codul fiscal, prin Ordonanţa Guvernului nr.16 din 30 iulie 2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi prin Ordonanţa Guvernului nr.28 din 27 august 2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare au fost extinse situaţiile în care se aplică taxarea inversă, respectiv pentru livrarea de energie electrică.
Potrivit noilor reglementări, se aplică taxarea inversă pentru livrările de energie electrică către un comerciant de energie electrică, persoană impozabilă stabilită în România, conform art.1251 alin.(2) din Codul fiscal, care deţine fie licenţă pentru activitatea de operator al pieţei de energie electrică, fie licenţă valabilă de furnizare a energiei electrice, eliberată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Pentru comercianţii, cumpărători de energie electrică, care deţin licenţa valabilă de furnizare a energiei electrice, a fost stabilită obligaţia de a depune, la organul fiscal competent, până la data de 10 decembrie a fiecărui an, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că activitatea sa principală, în ceea ce priveşte cumpărările de energie electrică, o reprezintă revânzarea acesteia şi consumul său propriu din energia electrică cumpărată este neglijabil. Declaraţia este valabilă pentru toate achiziţiile de energie electrică efectuate în anul următor.

De asemenea, prin art.160 alin.(2) lit.e) pct.2 s-a stabilit, pentru Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, obligaţia de a afişa pe site-ul său, cel târziu până la data de 31 decembrie a fiecărui an, lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile respective.

Pentru asigurarea suportului declarativ în situaţiile nou reglementate a fost  aprobat, prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.3713/2013, un nou formular denumit „Declaraţie pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art.160 alin.(2) lit.e) pct.2 din Codul fiscal” (089), instrucţiunile de completare a acestuia, precum şi a procedura de gestiune a acestor declaraţii.

Detalii privind completarea si depunerea formularului (089) “Declaraţie pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art.160 alin.(2) lit.e) pct.2 din Codul fiscal”:
se completează de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art.153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, stabilite în România, conform art.1251 alin.(2) din Codul fiscal, care deţin o licenţă valabilă de furnizare a energiei electrice, eliberată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi a căror activitate principală, în ceea ce priveşte cumpărările de energie electrică o reprezintă revânzarea acesteia şi consumul propriu din energia electrică cumpărată este neglijabil, respectiv este de maximum 1% din energia electrică cumpărată în perioada ianuarie -noiembrie a anului calendaristic;
se depune la organul fiscal competent anual, până la data de 10 decembrie a fiecărui an şi este valabilă pentru toate achiziţiile de energie electrică efectuate în anul următor.
se completează în două exemplare, înscriindu-se cu majuscule, citeţ şi corect, toate datele prevăzute:
un exemplar, semnat şi ştampilat conform legii, se depune la unitatea fiscală, direct la registratură     sau la poştă, prin scrisoare recomandată,
un exemplar se păstrează de către persoana impozabilă
este valabil pentru toate achiziţiile de energie electrică efectuate în anul calendaristic   următor celui în care se depune declaraţia.
Informaţiile din declaraţiile (formular 089) completate corect se preiau în lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile (formular 089), cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Direcţia generală de tehnologia informaţiei.
Cel mai târziu în data de 31 decembrie a fiecărui an, Direcţia generală de tehnologia informaţiei asigură publicarea pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a Listei persoanelor impozabile care au depus declaraţiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 160 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal centralizată la nivel naţional. Informaţiile cuprinse în Lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 160 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal sunt publice potrivit legii şi se afişează pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro/Informaţii publice/Informaţii privind agenţii economici.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns