Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Matei Visniec: Romania este ca o prajitura mille-foille ce trebuie vazuta si simtita la fata locului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Scriitorul Matei Visniec a declarat, la Suceava, ca o buna parte din timpul sau l-a investit in dorinta de a crea “poduri” intre Romania si Franta, intre francezi si romani, aratand ca Romania este ca o prajitura mille-foille, cu multe straturi, care trebuie vazuta si simtita la fata locului.

Visniec a declarat, intr-o conferinta de presa, organizata la Universitatea din Suceava, ca legaturile cu Romania nu s-au pierdut niciodata subliniind ca drumurile sale in tara sunt foarte dese, mai ales ca, de 12-13 ani, participa, anual, la Festivalul de teatru de la Sibiu, iar de sapte-opt ani si la Festivalul Comediei Romanesti de la Bucuresti, dar si la alte festivaluri de profil.

“Efectiv, o buna parte din timpul meu mi l-am investit in aceasta dorinta de a crea poduri intre Romania si Franta, intre francezi si romani. N-as putea sa spun de unde mi-a venit aceasta vocatie, din faptul ca am plecat tarziu din Romania, la 31 de ani, deci, nu m-am desprins niciodata mental nici de Romania, nici de limba romana, ca am intalnit in Franta o a doua patrie, o patrie mentala, despre care stiam multe lucruri, care m-a primit cu bratele deschise, unde am reusit sa scriu, sa fiu foarte repede jucat, sa am piese editate, unde am reusit sa am burse, ajutoare pentru a scrie piese, pentru ca piesele respective sa fie montate”, a spus Matei Visniec.

El a aratat ca a avut revelatii in ceea ce priveste viata teatrala in Franta si si-ar fi dorit ca si Romania sa adopte unele modele, cum ar fi teatrul mic sau teatrul de buzunar.

“Era o institutie pe care eu nu o cunosteam in Romania. In Franta am descoperit ce inseamna teatrul de buzunar, ce inseamna un Paris plin de teatre de 50-60-70 de locuri si ce pot face aceste teatre mici pentru creatia teatrala, ce pot face pentru autorii tineri, pentru autorii in formare. Deci, toate aceste acumulari de plecare, impresii, viata, scris in doua limbi, m-au impins spre un fel de naveta care este aproape lunara, sau o data la doua-trei luni, am un drum in Romania si de ani de zile tot vin in tara la festivaluri importante cu companii franceze. Acum mi-am spus ca e momentul sa vin la Radauti, la Suceava si in zona aceasta cu o trupa de francezi, mai ales ca, e un spectacol deosebit, cel cu care ma aflu aici, e un spectacol de poezie, dar altfel”, a explicat scriitorul roman de expresie franceza.

Matei Visniec a spus ca in aceasta vizita a sa a venit cu o companie de teatru, Delagare, condusa de regizorul Moustapha Aouar, un mare iubitor de poezie, companie ce a participat si in urma cu doi ani la Festivalul de Teatru de la Sibiu, apoi la Institutul Cultural Francez din Bucuresti, iar acum s-a creat acest turneu in care sustin spectacole la Radauti, Suceava, Botosani si Iasi.

“Sunt cu multi francezi intr-o situatie de complicitate, dar in acelasi timp ii aduc in Romania si dintr-o dorinta de a le arata o alta fata a Romaniei, pe care ei, uneori, nu o stiu. Dumneavoastra stiti deja ca imaginea Romaniei in Franta este, putin asa, ca o masina care a stat in parcare si fost lovita din toate partile, putin botita, ceea ce, pe de o parte Romania merita, dar pe de alta parte nu merita, in sensul ca exista si alte Romanii, Romania nu e una singura, e ca o prajitura mille-foille, cu zeci si zeci de straturi, si, ca sa inteleaga, sa simta, a trebuit sa-i aduc si sa vada la fata locului. Ori, eu am avut aceasta experienta, adusi la fata locului, francezii, ca sunt oameni de cultura, ca sunt oameni simpli, ca sunt turisti, descopera ceva uluitor si nu uita. Au chiar o revelatie, prima revelatie e ca au fost dezinformati, ca au crezut intr-o Romanie unica, standard, intr-o eticheta care nu e cea adevarata sau nu e doar singura”, a explicat dramaturgul.

El a mentionat ca toate aceste drumuri in Romania pe care le-a facut insotit de zeci si zeci de francezi, de companii teatrale din Franta, nu sunt inutile, ci fac parte dintr-o “adevarata munca de furnica” pe care o duc si alti intelectuali romani, artisti romani in Franta.

“Daca presa, mediile de informare franceze nu se ocupa de adevarata Romanie, acesti oameni, ca sunt eu, ca sunt altii care au prieteni francezi, vin cu ei in vacante, sau s-au intalnit in Romania, ori lanseaza propuneri pentru participari la diverse festivaluri, toata aceasta munca de furnica creeaza un alt sentiment, o alta imagine despre Romania”, a mai spus Matei Visniec.

Scriitorul a precizat ca aceasta misiune pe care si-a asumat-o de “ambasador neplenipotentiar”, face parte, intr-un fel, din “misiunea sa naturala”.

“Am scris intre doua lumi, intre doua limbi, intre doua culturi, s-a intamplat sa ajung acolo. Nu ma asteptam sa ajung in Franta, dar daca tot am ajuns, nu m-am putut rupe de Romania, si mai ales, ca “sunt si jurnalist, am fost indignat, chiar suparat, chiar intristat, de faptul ca imaginea Romaniei in Franta nu este cea adevarata sau cea care ar merita sa fie”, a conchis Matei Visniec.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns