Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Mecanism chinezesc de finanțare pe proiecte în România și 10 miliarde de dolari de la Beijing pentru Europa de Est

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Beijingul a propus joi Bucureștiului un mecanism de finanțare a proiectelor pe care ar urma să le desfășoare investitori chinezi în România, în parteneriat cu românii, în condițiile în care China inițiază o linie de finanțare de 10 miliarde de dolari pentru investiții la nivelul întregii Europe Centrale și de Est, scrie cursdeguvernare.ro.

Joi, la Varșovia, premierul pe atunci român Mihai-Răzvan Ungureanu a avut o scurtă întrevedere cu omologul său chinez, Wen Jiabao, în marja Forumului Economic Polonia-Europa Centrală – China.

 

”Există o propunere agreată prin care partea chineză să vină cu un mecanism de finanţare pentru diverse proiecte în parteneriat româno-chinez. Este un pas important în dezvoltarea relaţiilor economice reciproce”, susține Guvernul României, prin vocea purtătorului de cuvânt Dan Suciu.

Domeniile vizate pentru investiții sunt agricultura, infrastructura, mediul, IT-ul, energia, partea română avansând o listă care cuprinde proiecte concrete.

Practic, lista lui Ungureanu prezentată lui Wen la Varșovia a reluat cele cinci proiecte prioritare pe care fostul premier român, Emil Boc, le-a propus Chinei, în augist 2011: reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, Canalul Dunăre-Bucureşti, centura Bucureşti, centrala de la Tarniţa – Lăpuşteşti şi canalul Siret-Bărăgan.

Pe lângă acestea, au mai fost prezentate și alte proiecte, la Varșovia, însă nu au fost detaliate de Guvern.

Conform agențiilor de presă internaționale, la forumul de la Varșovia, China a anunțat că va iniția o linie de credit de 10 miliarde dolari pentru proiecte de infrastructură în Europa Centrală şi de Est.

Acestei linii de împrumut i se adaugă un fond de 500 milioane dolari pentru investiţii în regiune, a spus premierul chinez, Wen Jiabao.

China urmărește astfel majorarea schimburilor comerciale cu Europa Centrală și de Est la 100 miliarde dolari în anul 2015.
România, hub de tehnologie chineză în UE

Premierul Ungureanu le-a propus chinezilor să investească în tehnologie de dezvoltare de energie regenerabilă, astfel încât România să devină un hub regional de tehnologie chinezească, care să conducă la exporturi de bunuri de profil în Uniunea Europeană.

”Am discutat despre posibilitatea ca România să devină un centru regional, un hub regional pentru producerea de către firme chineze de profil a turbinelor eoliene, a panourilor fotovoltaice, tot ceea ce înseamnă tehnologie de înalt nivel utilizabilă în producerea de energie regenerabilă, pe care apoi să le putem exporta în piaţa europeană”, a spus Ungureanu, după ce s-a văzut cu Wen Jiabao.

Accesul la Marea Neagră și la Dunăre este un alt avantaj pe care România îl prezintă investitorilor chinezi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns