
Un medicament al GSK pentru mielomul multiplu, Blenrep, a redus aproape la jumătate riscul de progresie a bolii sau de deces comparativ cu tratamentele standard, conform unui studiu clinic avansat prezentat duminică la o întâlnire medicală.
Studiul, realizat pe 302 pacienți cu mielom multiplu recidivat sau dificil de tratat, a arătat că 71% dintre cei care au primit Blenrep împreună cu steroizi dexametazonă și pomalidomidă au supraviețuit fără ca boala să se agraveze timp de un an, comparativ cu 51% dintre cei tratați cu pomalidomidă, dexametazonă și bortezomib.
Evenimente
12 iunie – Maratonul Energiei
13 iunie – Eveniment Profit: Piața de Capital – Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a
17 iunie – Eveniment Profit.ro: Piața imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale, Ediția a IV-a
Pomalidomida este o versiune generică a Pomalyst de la Bristol Myers Squibb, în timp ce bortezomib este medicamentul generic Velcade al Takeda Pharmaceuticals.
“Abilitatea de a oferi un medicament precum Blenrep, care poate fi administrat în ambulatoriu, fără a necesita spitalizare, este foarte importantă,” a declarat Hesham Abdullah, directorul pentru oncologie al GSK.
Datele detaliate ale studiului au fost prezentate duminică la reuniunea Societății Americane de Oncologie Clinică din Chicago.
Blenrep a avut unele eșecuri recente, inclusiv retragerea de pe piața din SUA în 2022. Cu toate acestea, datele recente arată o îmbunătățire semnificativă a supraviețuirii fără progresia bolii (PFS), sugerând o revenire a medicamentului.
GSK intenționează să depună cereri pentru comercializare la autoritățile de reglementare globale în a doua jumătate a anului 2024.
Tratamentele actuale pentru mielomul multiplu includ Darzalex de la Johnson & Johnson și alte medicamente generice pentru cancer. FDA din SUA a aprobat recent două terapii celulare – Carvykti de la J&J și Abecma de la Bristol Myers – pentru tratamentul mielomului multiplu.
Efectele secundare legate de ochi au dus la o rată de întrerupere a tratamentului de 9%, dar acestea au fost în general reversibile și gestionabile prin ajustări ale dozei.
Mielomul multiplu este al doilea cel mai frecvent cancer de sânge din lume, începând în celulele plasmatice din măduva osoasă și perturbând producția de celule sanguine normale. În SUA, se estimează că 35.780 de cazuri noi de mielom multiplu vor fi diagnosticate în acest an, cu 12.540 de decese, conform Societății Americane de Cancer.
CITEȘTE ȘI: Zeci de medicamente ar putea fi retrase de pe piața din România, la cererea Comisiei Europene
Fii primul care comentează