Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Medicii de familie sunt jigniţi pentru că sunt consideraţi funcţionari publici

Medicii de familie sunt jigniţi pentru că sunt consideraţi funcţionari publici
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Medicii de familie sunt jigniţi pentru că sunt consideraţi funcţionari publici
Medicii de familie sunt jigniţi pentru că sunt consideraţi funcţionari publici

Asimilarea medicilor statutului de funcţionar public a provocat un val de nemulţumiri în rândul cadrelor medicale din reţeaua de asistenţă medicală  primară din Satu Mare. Întruniţi în şedinţa lunară a Asociaţiei Medicilor de Familie şi a Patronatului Medicilor de Familie, doctorii sătmăreni au dezbătut pe larg cererea  preşedintelui României, Traian Băsescu de reexaminare a Legii privind aprobarea ordonanţei  de Urgenţă a Guvernului nr.2/2014 pentru modificarea şi cimpletarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii provem şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Dr. Călin Bumbuluţ, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familiei Satu Mare şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Satu Mare a sesizat că asimilarea medicului statului de funcţionar public contravine profesiei liberale, a dreptului medicului  de a-şi exercita în mod liber profesia.

Dr. Bumbuluţ este de părere că s-a ajuns prea departe şi că medicii trebuie să îşi conserve rolul şi locul în societate.

“Relaţia între medic şi pacient este o relaţie specifică şi pentru medic interesele pacientului sunt mai importante decât interesele publice. Acest lucru este specificat în toate Codurile Deontologice din întreaga lume.  În acelaşi timp, în toată Uniunea Europeană se specifică în legislaţie în mod clar că în virtutea profesiei sale medicul nu este nici funcţionar, nici funcţionar public”  a spus dr. Călin Bumbuluţ.

O altă temă din cadrul şedinţei a vizat utilitatea funcţionării Dosarului Electronic de Sănătate. Medicii au sesizat timpul foarte mare pe care sunt obligaţi să-l aloce introducerii datelor, cât şi validării acestora de către sistem, întreruperile repetate, care indirect le afectează activitatea, timpul pe care ar trebui să-l aloce consultării pacienţilor etc. Medicii sunt în continuare sceptici în privinţa utilităţii DES şi spun ca suntem singura ţară din lume care foloseşte un astfel de sistem.

“Relaţia medic -pacient este singurul lucru care ne-a mai rămas. Această relaţie privilegiată care ne mai face să ne simţim medici. Datele medicale ne sunt încredinţate de pacient tocmai datorită acestei relaţii privilegiate existente între medic şi bolnav. Prin implementarea DES timpul alocat introducerii datelor nu numai că s-a dublat, s-a triplat, cvadruplat, chiar şi mai mult. Nu mai pot fi eliberate la timp reţetele pentru medicamente şi nici alte documente de care are nevoie pacientul, tocmai datorită sistemului informatic care este extrem de anevoios” a sesizat dr. Călin Bumbuluţ, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Satu Mare

De asemenea, medicul a citat un raport al Comisiei Europene care a semnalat faptul că informaţiile mobile de sănătate nu ar trebui să fie folosite şi că autorităţile nu ar trebui să se grăbească în introducerea lor în Dosarul Electronic de Sănătate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

4 comentarii

Lasă un răspuns