Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Medicii din judet atrag atentia ca banii alocati sanatatii ajung doar pana la jumatatea anului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ei vor sa influenteze clasa politica sa aloce 6% din PIB pentru medicina primara

[slideshow id=2714]

Sala Europa a gazduit,miercuri, sedinta medicilor de familie din Maramures. Purtatorii halatelor albe atrag atentia ca bugetul sanatatii ajunge doar p]na la jumatatea anului si ca medicina primara este un domeniu subfinantat. Au participat Gheorghe Lascu, presedintele Societatii Judetene de Medicina de Familie (SJMF) Maramures, Augustin Balc, vicepresedintele Patronatului Medicilor de Familie Maramures, Alexandru Deac, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures, Carmen Prodan, directorul economic al CAS Maramures.

In deschiderea sedintei, Gheorghe Lascu a felicitat toate doamnele cu ocazia zilei de 8 Martie si le-a oferit c]te o floare. Primul punct al ordinii de zi a fost legat de prevederile Ordinului nr 44/2010 privind programarea pacientilor la consultatie, care a intrat in vigoare de la 1 martie. Lascu a spus ca masura este buna si este o masura de protectie a medicilor asaltati de un numar extrem de mare de pacienti la inceput de luna. Insa va trece destul de mult timp p]na ce pacientii isi vor insusi acest mod de lucru. Trebuie sa educam bolnavii in acest sens si va fi nevoie de o perioada mai lunga p]na lucrurile se vor aseza, a spus presedintele SJMF Maramures.

“Bolnavii cronic si pacientii cu afectiuni subacute trebuie sa se programeze la consultatie cu minim 24 de ore inainte de a se prezenta la cabinetul medical. Fac exceptie persoanele cu afectiuni acute, sugarii, gravidele copiii si urgentele”. Felicia Borz a subliniat ca “s-ar putea sa nu mai avem voie sa efectuam mai mult de 28 consultatii pe zi. Trebuie ca fiecare cabinet sa aiba un programator in care sa fie inscrise consultatiile, dar inca nu exista un astfel de formular tipizat”. Ea a mentionat ca nu se prevad sanctiuni pentru cei care nu respecta aceasta procedura, dar a subliniat ca inca nu au aparut normele de aplicare si poate ca atunci vor fi facute  precizari suplimentare.

Noile prevederi din contractul cadru dezavantajeaza

O alta problema discutata a fost cea legata de finantarea sistemului sanitar. “Bugetul alocat sanatatii este acelasi cu cel de anul trecut. Cum in trimestrul IV din 2009 s-au facut credite de angajament pentru acoperirea deficitului bugetar, altfel spus o parte din bani s-a consumat, sumele alocate pentru anul in curs ajung doar p]na in vara. Noi vrem sa atragem atentia Guvernului pentru a gasi surse noi de finantare a sistemului. Vrem sa influentam politicul sa aloce 6% din PIB pentru medicina primara, nu 3,9% cum este acum”, a afirmat Gheorghe Lascu.

Augustin Balc a vorbit despre noile prevederi ale contractului cadru, atrag]nd atentia asupra nivelului infim de finantare a sistemului medical. El a dat citire unui comunicat al Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie.

“Toate oficialitatile care reprezinta autoritatile rom]nesti au declarat ca asistenta medicala primara este o prioritate nationala. Chiar ministrul Sanatatii a declarat ca nu e normal sa cheltuim peste 46% din Fondul national de asigurari de sanatate pentru serviciile medicale acordate in unitatile spitalicesti, in timp ce pentru medicina de familie alocam doar 5,8%. Raportul comisiei prezindentiale din 2008 a aratat ca finantarea asistentei medicale primare nu a depasit niciodata 10%, uzual fiind in jur de 5%, recomand]nd ca acesta sa creasca la 10-15%. Societatea Academica Romana, in raportul din noiembrie 2009, subliniaza ca in prezent avem cel mai mic buget alocat sanatatii din ultimii 10 ani, comparabil cu cele mai sarace tari din lume si cel mai mai mare dezechilibru de finantare spital versus medicina primara din Uniunea Europeana. In UE procentul mediu alocat medicinei primare este de 12%”.  Vicepresedintele Patronatului Medicilor de Familie Maramures a vorbit si despre faptul ca salariile mici stimuleaza migratia medicilor in alte state.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns