
Medicii veterinari din cadrul D.S.V.S.A. – Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat în ultima săptămână 97 de controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare, farmacii veterinare.
În urma acestora, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 5.400 de lei, pentru două gospodării din Pișcolt pentru – vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară. Conform datelor la zi, în Uniunea Europeană evoluează Influență Aviară – cu focare primare sau secundare în: Germania, Ungaria, Polonia, Italia, Belgia, Bulgaria, Cehia, Bosnia Herțegovina, Franța, Irlanda, Olanda, Lituania și Portugalia. Pentru a preîntâmpina apariția Influenței Aviare, în exploatațiile profesionale și non profesionale din județul nostru, rugăm toți crescătorii de galinacee și palmipede ( gâște, rațe) să respecte măsurile de prevenție. Toate aglomerările și expozițiile de păsări din localitățile județului Satu Mare rămân închise până la noi dispoziții.
În această perioadă, evoluează în U.E. – Pestă Porcină Africană în: Polonia, România, Lituania, Letonia, Italia, Ungaria, Estonia, Germania, Croația, Grecia, Bulgaria și Bosnia Herțegovina.
În județul Satu Mare, după o liniște de 5 luni de zile, există din nou restricții sanitare veterinare, datorate unui focar de Pestă Porcină Africană care a apărut în localitatea Cidreag.
Pentru prevenirea îmbolnăvirii porcinelor de Pestă Porcină Africană, conform Ordinului 132/418/2023 – exploataţiile noncomerciale de porcine trebuie să îndeplinească condiţiile şi cerinţele de biosecuritate.
Consiliile locale să asigure posibilități de colectare a cadavrelor animaliere
Din cauza condițiilor meteorologice, cod galben de ger, există riscul apariției stresului termic prin frig, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate de timp și totodată identificarea simptomelor tipice acestei stări. Simptomele stresului de frig sunt: frisoane, horipilație (se ridică părul/blana), îngrămădire, la ovine, păsări (pentru a conserva căldura), letargie, somnolență și colaps.
Pentru crescătorii de animale se recomandă: asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecție față de acțiunea directă a frigului, asigurarea unor cantități suficiente de apă și furaje corespunzătoare atât cantitativ, cât și calitativ; buna funcționare a echipamentelor de adăpare și de furajare; verificarea instalației de adăpare, având în vedere riscul de îngheț al acesteia; verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electrică, în cazul fermelor comerciale.
La orice modificare a stării de sănătate, precum și la apariția unor modificări comportamentale, deținătorul are obligația ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunțe urgent medicul veterinar concesionar de supravegherea statusului animalelor din localitatea respectivă sau DSVSA Satu Mare.
În cazul în care, din cauza intemperiilor se produc pagube care afectează bunăstarea animalelor, proprietarii sunt obligați să anunțe de urgență primăria locală sau DSVSA Satu Mare, pentru a fi luate măsurile imediate necesare.
În același timp, consiliile locale trebuie să se asigure că există posibilități de colectare și neutralizare a cadavrelor și deșeurilor animaliere în această perioadă.
Tot consiliile locale au obligația ca, în adăposturile de câini, să asigure respectarea normelor de protecție a acestora: cazarea, transportul și îngrijirea corespunzătoare a acestora.
Fii primul care comentează