Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Meleşcanu îşi dă demisia de onoare de la conducerea MAE

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu

Teodor Meleşcanu şi-a anunţat demisia din fruntea Ministerului Afacerilor Externe, marţi într-o conferinţă de presă.

UPDATE 10.30: Şeful diplomaţiei române a declarat că fiind un om de onoare îşi asumă responsabilitatea faptului că au mai fost români din diaspora care nu au reuşi să-şi exercite dreptul la vot.

Declaraţiile lui Teodor Meleşcanu prezentate de Mediafax:

Fac această scurtă prezentare în legătură cu desfăşurarea procesului de vot în străinătate. Am preluat conducerea MAE cu doar 5 zile înaintea celui de-al doilea tur de scrutin. Obiectivul meu a fost să aducem condiţiile de vot din străinătate la un nivel cât mai apropiat de aşteptările cetăţenilor.

La nivelul conducerii MAE ne-am deplasat în ziua votului în toate secţiile cu dificultăţi în turul I. Nu am putut suplimenta secţiile de votare, deoarece BEC nu a putut oferi clarificările privind existenţa unei soluţii în acest sens.

Ne-am asumat responsabilitatea pentru măsurile de fluidizare a votului şi am organizat turul II de o manieră care a permis un număr record de voturi în străinătate.

Nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului de vot. Au existat şi excepţii, la Londra, Paris, Muchen, Torino şi altele.

Regret aceste disfuncţionalităţi şi îmi cer scuze românilor care au stat la coadă ore în şir pentru a-şi exercita dreptul de vot. Responsabilitatea nu aparţine cetăţenilor, ci rigidităţii cadrului juridic existent.

Nu toţi românii din străinătate şi-au exercitat dreptul de vot şi acest lucru trebuie asumat. Eu, ca un om de onoare, îmi asum responsabilitatea şi îmi voi depune mandatul.

Teodor Meleşcanu a preluat portofoliul MAE în 10 noiembrie, după ce Titus Corlăţean şi-a dat demisia, în urma criticilor privind organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora. Corlăţean afirma că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Şi la turul doi al alegerilor prezidenţiale au fost foarte mulţi români care nu au reuşit să voteze, după ce au stat mai multe ore la coadă.

Opoziţia, diaspora şi societatea civilă i-au cerut lui Meleşcanu să îşi dea demisia, pentru că nu a înfiinţat secţii de votare suplimentare în diaspora.

Întrebat, luni, despre demisie, Teodor Meleşcanu a declarat că nu are niciun fel de apăsare. În prima declaraţie de presă a premierului Victor Ponta, după ce a pierdut alegerile prezidenţiale 2014, acesta a declarat că Teodor Meleşcanu “a venit în ultimul moment, a venit tot ceea ce putea să facă legal şi omenesc. Oricum, nu a venit ca să rămână, ci ca să ajute”.

În urma acestor declaraţii se poate anticipa o demisie a lui Teodor Meleşcanu din fruntea MAE. În plus, luni, Klaus Iohannis i-a cerut lui Traian Băsescu retragerea ambasadorilor şi consulilor din ţările unde românii au fost umiliţia. “Cineva trebuie să plătească cu funcţia”, spune Klaus Iohannis.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Ce mai putea face acesta cand a preluat conducerea MAE cu doar 5 zile înaintea celui de-al doilea tur de scrutin ?. Cine putea sa faca mai mult in acest ultim moment in conditiile legislatiei actuale ? (“BEC nu a putut oferi clarificările privind existenţa unei soluţii în acest sens.”; ” Responsabilitatea nu aparţine cetăţenilor, ci rigidităţii cadrului juridic existent.” etc.,) In aceste conditii nu trebuia sa accepte mandatul !!!. Explicatiile lui in presa si cosmetizarea situatiei au fost de-a dreptul penibile si de rasul curcilor ! (trimitrea votantilor din Paris la Nancy, etc. ). Trebuia sa fie sincer si sa spuna lucrurile pe nume !, si anume ca in acest scurt timp pe care l-a avut la dispozitie nu a putut face mare lucru.

Lasă un răspuns