Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

MUZEUL DE ARTĂ SATU MARE

Membrii Cenaclului literar “Afirmarea” au marcat Ziua Mondială a Poeziei şi Ziua Mondială a Teatrului

Membrii Cenaclului literar “Afirmarea” au marcat Ziua Mondială a Poeziei  şi Ziua Mondială a Teatrului
Miercuri, 27 martie, membrii Cenaclului literar “Afirmarea” s-au reunit la Muzeul de Artă din Satu Mare, în cea de a doua întâlnire de lucru de tip atelier, a lunii abia încheiate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În deschiderea acestei întâlniri culturale, preşedintele grupării literare sătmărene Ioan Aniţaş, a propus participanţilor păstrarea unui moment de reculegere în memoria omului de cultură, scriitorului  şi criticului literare Nicolae Manolescu, fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România – USR, trecut recent la cele veşnice.
Un alt moment al întâlnirii cenacliere l-a constituit prezentarea cu anume întârziere a câtorva considerente referitoare la Ziua Mondială a Poeziei, sărbătorită în acest an pe 21 martie, dar şi o scurtă alocuţiune cu privire la Ziua Mondială a Teatrului, marcată chiar pe 27 martie.

 

Cele două evenimente însemnate din domeniul cultural au fost prezentate de cantautoarea Georgeta Govor, cea care, cu doar câteva minute înainte de începerea reuniunii cenacliere, a filmat un videoclip, în vecinătatea monumentului Limbii Române, din curtea Muzeului de Artă.

 

Vorbitoarea a subliniat faptul că, Ziua mondială a poeziei, sărbătorită în fiecare an, la 21 martie, celebrează una dintre cele mai apreciate forme de expresie a identităţii culturale şi lingvistice ale umanităţii. Practicată de-a lungul istoriei, în fiecare cultură şi pe fiecare continent, poezia vorbeşte despre umanitatea noastră comună şi despre valorile noastre comune, transformând cele mai simple poezii într-un catalizator puternic pentru dialog şi pace.

 

 

UNESCO, recunoscând capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minţii umane, a emis, cu prilejul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris (octombrie-noiembrie 1999), decizia pentru sărbătorirea anuală a Zilei Mondiale a Poeziei, la data de 21 martie. Ca formă intimă de exprimare care deschide porţi oamenilor către oameni, poezia îmbogăţeşte dialogul, impulsionând progresul uman, fiind necesară în toate epocile. Cu scopul de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimare poetică şi de a creşte oportunitatea ca limbile pe cale de dispariţie să fie auzite, Ziua Mondială a Poeziei este ocazia de a onora poeţii, de a reînvia tradiţiile orale ale recitalurilor de poezie, de a promova lectura, scrierea şi predarea poeziei.
Cu privire la teatru, au fost subliniate câteva aspecte relevante: În acest an, mesajul de Ziua mondială a teatrului este transmis de scriitorul norvegian Jon Fosse. Născut în 1959, acesta este cunoscut pentru numeroase lucrări care includ piese de teatru, romane, colecţii de poezie, eseuri, cărţi pentru copii şi traduceri. În 2023, a primit Premiul Nobel pentru literatură pentru piesele sale inovatoare şi proza care dau voce celor de nespus.

 

 

În ţara noastră istoria teatrului începe în mai 1798, odată cu înfiinţarea primei trupe de teatru autorizate. Primul teatru public bucureştean a fost “Teatrul de la Cişmeaua Roşie”, înfiinţat în 1816, unde au avut loc o serie de reprezentaţii până la incendiul din 1825, când clădirea a fost mistuită de flăcări. În 1852 a fost deschis Teatrul Mare din Bucureşti, condus de Costache Caragiale, prima reprezentaţie fiind cu piesa “Zoe sau Un amor românesc”, la 31 decembrie. Construcţia în stil baroc a teatrului începuse cu patru ani în urmă, în 1848.
Au citit apoi din creaţiile lor Gheorghe Cormoş, Lia Cosma-Koka, Corina Finta, Carol C. Koka, Ioan Bâle, Ioan Aniţaş, Marian Ioan Chiorean. Au mai fost prezenţi la reuniunea cenaclieră Claudiu Govor, Alexandru Ardelean şi Claudiu Pop. Cantautoarea Georgeta Govor a întreţinut atmosfera pe unde muzicale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns