Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Meseria de coşar nu prea este agreată de sătmăreni

cosar in actiune
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
cosar in actiune
cosar in actiune

În ultimii 20 de ani, numărul coşarilor mai întâi din mediul rural şi apoi din cel urban, a scăzut constant. 

Activitatea de coşerit este însă una importantă, precticată în toată Uniunea Europeană. Pentru sirugranţa familiilor, a locuinţelor, a tuturor imobilelor în careexistă sisteme de încălzire cu lemne sau cu gaz, curăţarea coşurilor este obligatorie.

În ţara noastră, atăt Inspectoratel pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) cât şi furnizorul de gaz, solicită avize de buna funcţionare a instalaţiei şi impun curăţarea periodică a coşrilor de fum.

Situaţia a fost sesizată de Camera Meşteşugarilor (CM) şi, de câţiva ani, organizează cursuri de calificare în meseria de coşar.

Un astfel de curs va fi organizat în perioada 24 martie – 24 iunie la sediul din strada Fragilor nr. 1 a camarei. Durata unui astfeld e curs este de 360 de ore, din care 120 de ore teorie şi 240 de ore practică. În tafirul de 1.000 lei sunt incluse orele de teorie şi cele de practică, inclusiv examinarea şi eliberarea certificatului de absolvire. Cursul este autorizat de Autoritatea Naţională pentru calificări şi se finalizează cu eliberarea, ca anexă a certificatului  de absolvire, a unui supliment descriptiv în care sunt prevăzute competenţele dobândite.

După cum aflat însă de la conducerea CM, sătmărenii nu se prea înghesuie să înveţe această meserie. La cursurile anterioare s-au prezentat doar mai puţin de 15 sătmăreni dornici să devină coşari.

Am mai aflat că, totuşi, majoritatea absolvenţilor practică această meserie în localităţile în care domiciliază. Mai mult, un absolvent din Negreşti, şi-a capacitat fiii să urmeze cursurile care încep luni, 24 martie, ca să poată apoi să alcătuiască o puternică echipă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns