Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Mii de români au sărbătorit Centenarul în centrul oraşului Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cea mai mare manifestare dedicată Centenarului, organizată până acum la Satu Mare, a început duminică, 23 septembrie, printr-o defilare la care au participat aproximativ 1500 de oameni.

Zeci de ansambluri folclorice din Satu Mare şi Maramureş au defilat prin centrul municipiului Satu Mare, pornind de la Statuia Lupoaicei până în Centrul Nou. Şirul participanţilor s-a întins de la sediul Muzeului Judeţean până la Casa de Modă.

Parada a cuprins zonele folclorice ale Oaşului, Codrului şi Someşului, evocând totodată şi tradiţiile minorităţilor naţionale din judeţ reprezentate de maghiari, şvabi, ucraineni şi romi. Tinerii sătmăreni şi-au etalat inegalabila frumuseţe a costumelor populare într-un melanj de forme, culori şi ritmuri.

Coloana de peste 1.500 de participanţi a fost deschisă de 8 călăreţi, urmaţi de un alai impresionant de oameni cu steaguri în mâni, îmbrăcaţi în portul popular specific zonei din care provin şi interpretând cântece patriotice. De asemenea, în mulţime s-au remarcat organizatori, preoţi ortodocşi şi greco-catolici, precum şi preşcolari şi şcolari alături de cadre didactice. Sătmărenii, impresionaţi de cele văzute, s-au oprit, au făcut poze şi au filmat mulţimea cuprinsă de un puternic sentiment patriotic.

Şirul participanţilor la marş a fost cel mai mare din ultimii 29 de ani văzut la manifestări similare. Coloana s-a întins de la Casa de Modă până la Muzeul Judeţean. Înainte de a-şi face intrarea în Centrul Nou, participanţii la marş au înconjurat parcul din Centrul Vechi al municipiului Satu Mare.

Piaţa 25 Octombrie s-a umplut de steaguri tricolore

Defilarea a luat sfârşit în Piaţa 25 Octombrie din Centrul Nou, reuşind în decurs de o oră să adune aproximativ 2.000 de sătmăreni. Ca niciodată, sute de steaguri tricolore au fâlfâit în centrul municipiului Satu Mare. Momentele artistice au debutat cu interpretarea Imnului Naţional de c[tre Corul bărbătesc din Finteuşu Mare, după care preotul ortodox Cristian Boloş şi preotul greco-catolic Florin Fodoruţ s-au rugat pentru poporul român şi le-au urat un “La mulţi ani!” tuturor celor prezenţi.

A venit apoi rândul lui Dan Şuta, preşedintele Asociaţiei “Uniţi pentru Satu Mare”, să le adreseze câteva cuvinte celor prezenţi vorbind despre importanţa unei astfel de manifestări şi despre scopul Asociaţiei. “Acest colţ de ţară trebuie să îmbrace straie de sărbătoare din ce în ce mai des. Naşterea Asociaţiei «Uniţi pentru Satu Mare» nu este întâmplătoare, ea se produce în 2018, an jubiliar al Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, moment al înfăptuirii României întregite. Această Românie a înfruntat un secol de istorie foarte concentrată şi deloc miloasă, suferind mari pierderi, dar se află totuşi pe harta lumii moderne.”

Dan Şuta şi-a continuat cuvântarea trecând în revistă momentele esenţiale de pe parcursul celor 100 de ani, amintindu-i apoi pe românii care, în căutarea unui trai mai bun, au fost nevoiţi să plece în străinătate< “Drama României noastre de astăzi este depersonalizarea ei prin depopulare, prin ştergerea tradiţiilor ei seculare şi prin plecarea fiilor ei într-un exod fără întoarcere. Încet, ţara rămâne stearpă, fără suflet şi fără chiotele copiilor noştri.”

Despre Asociaţia “Uniţi pentru Satu Mare”

Reamintim că Asociaţia “Uniţi pentru Satu Mare” are 24 de membri fondatori după cum urmează< Marius Vasile Balaji, Dorel Mircea Blaga, Cristian Antonio Botiş, Vasile Bud, Flaviu Ioan Burzo, Emil Paul Caziuc, Aurelian Grigor Călin, Radu Vasile Checicheş, Vasile Ciocan, Gheorghe Derşidan, Mircea Dobra, Mihai Huzău, Vasile Florin Iancu, Beniamin Chira, Vasile Lucuţ, Petre Mureşan, Vasile Paşca, Sorin Ioan Paul, Dumitru Păcurar, Dumitru Dorel Pop, Ioan Gheorghe Susa, Dan Mihai Şuta, Claudiu Ţinca şi Beniamin Urs. 

Asociaţia este apolitică şi creştină, având la bază valorile tradiţionale ale poporului român, respectul pentru familia tradiţională şi credinţa în Dumnezeu. Ea uneşte membri cu convingeri din toate religiile creştine, precum şi cu activităţi în toate profesiile, cu precădere din mediul de afaceri privat.

Asociaţia “Uniţi pentru Satu Mare” a început vineri, 21 septembrie, seria de activităţi dedicate Centenarului Marii Uniri, cu depuneri de coroane la statuile înaintaşilor şi un simpozion în sala Teatrului de Nord. Moderatorul evenimentului a fost avocatul Dan Şuta, alături de el susţinând alocuţiuni Prea Sfinţia Sa Timotei Sătmăreanul – Arhiereu-vicar al Episcopiei ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, părintele Dumitru Roman – protopop greco-catolic de Satu Mare, istoricul dr. Viorel Ciubotă, prof. univ. dr. Ioan Bolovan şi reputatul actor, scriitor şi regizor de teatru Dan Puric.

Bucate tradiţionale

Sătmărenii s-au putut bucura ieri şi de bucatele tradiţionale (cozonaci, brânzeturi şi produse din carne) puse la dispoziţie în mod gratuit de Vasile Lucuţ, patronul Unicarm, dar şi de alte tarabe cu diverse preparate culinare. Cei prezenţi au apreciat în mod pozitiv evenimentul şi ne-au spus câteva cuvinte despre importanţa unor astfel de manifestări la Satu Mare< “Este un moment foarte frumos. Ne adunăm şi noi aşa cum s-au adunat românii acum 100 de ani, toţi îmbrăcaţi în straie populare. Noi suntem din Ţara Oaşului, cu Ansamblul «Măgura» de la Târşolţ, şi am venit să ne aducem şi noi aportul atât cât se poate şi să sărbătorim această zi deosebită”, ne-a spus una dintre participante.

“În urmă cu 100 de ani a fost Unirea pentru că ţara noastră a fost divizată, iar unii încearcă să o divizeze şi astăzi. Oşenii au venit astăzi demonstrând că se pot uni, că românii, maghiarii şi germanii pot convieţui împreună. Am venit la această defilare îmbrăcat cu un costum tradiţional  pe care oşenii îl poartă din străbuni. De asemenea, oşenii sunt dotaţi cu o sticlă de pălincă, cu cârnaţi şi un colac. Dacă pe acestea nu le avem în traistă pentru un astfel de eveniment înseamnă că nu suntem oşeni”, ne-a spus un alt participant.

Ziua s-a încheiat cu focuri de artificii

Maratonul artistic a continuat cu reprezentaţii ale unor ansambluri din cadrul Asociaţiei |ării Oaşului, Asociaţiei “Codrenii”, Asociaţiei “Avram Iancu” – filiala Satu Mare, precum şi ale ansamblurilor minorităţilor naţionale. Apoi au susţinut recitaluri renumiţii rapsozi populari Mariana Anghel, Sava Negrean Brudaşcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaş. În ultima parte a zilei au concertat trupele Desperados şi Direcţia 5. Ziua s-a încheiat cu un grandios foc de artificii care a durat aproximativ 15 minute.

Evenimentul din acest sfârşit de săptămână este primul organizat de “Uniţi pentru Satu Mare”, însă Asociaţia îşi propune mai multe acţiuni, una similară şi pe 1 Decembrie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

11 comentarii

  1. Nu exista nici o discriminare. Traim in Romania si toti trebuie sa respectam Constitutia Romaniei, inclusiv articolul 1. Asta e, cui nu-i convine granitele sint deschise, liber la plecare. Constitutia NU este negociabila!
    Din punctul meu de vedere acele prevederi de lege cu 20% pondere populatie sau cu limba materna in institutii, sint niste aberatii care trebuie sa dispara din lege.

  2. @Paul !, Sa fim seriosi (…), Maghiarii de cand cer o Facultate in lb. maghiara ? care a existat in fapt in perioada Regiunii Autonome Maghiare (1952-1968) si pe care ati desfiintat-o !. Gradinite , scoli , licee in lb. maghiara ( si nu doar clase in cadrul unei institutii de invatamant) exista proportional cu numarul maghiarimii ?, Aproape deloc !!!. Folosirea lb. maghiare in institutiile statului ( garantata prin lege…) NERESPECTATA !!! este praf in ochi, o utopie !, am incercat pot sa confirm ca am trecut de nenumarate ori prin asta !!!. Ca urmare nici legile actuale cu drepturile minoritatilor nu le respectati si atentati zilnic impotriva identitatii lor nationale incalcandu-le drepturi fundamentale !. Cum nu esti maghiar n-ai de unde sa stii – doar ceea ce ti se prezinta in mod eronat si mincinos !. Despre ce egalitate in fata legii pomenesti cand romanului este permis ceea ce interziceti maghiarului ?….Asta se numeste Discriminare si nu egalitate !. Aveti legi discriminatorii de care nu vreti sa va dati seama !.

  3. @Bulibas : Mi-ai servit un discurs de doi lei-tramvai. Școală de la grădiniță până la doctorat aveți? Aveți! Libertae religioasă aveți? Aveți! Egalitate în fața legii aveți? Aveți! Posibilitatea de a vă adresa autorităților în altă limbă decât cea oficială aveți? Aveți! Și toate astea nu urmare a rezoluției Marii Adunări de la Alba Iulia, ci a evoluției legislației în sensul acordării de drepturi cât mai largi cetățenilor. Dacă tot ne frecă grija de Alba Iulia: care este singura minoritate care nu a aderat la ea? Ai ghicit! Mai mult chiar, în nemărginita ei fidelitate, respectiva minoritate a găsit potrivit să continue lupta (inclusiv împotriva românilor) alături de Kuh Bela. Cât de profund perversă trebuie să fie o comunitate, pentru a cere respectarea unui act a cărei validitate nu o recunoaște? La Alba Iulia vi s-a întins o mână. La fel a fost și gestul organizatorilor de a vă invita la serbarea din 23 septembrie. Ați promis că veniți, ați fost cuprinși în program…pe care l-ați perturbat prin neprezentare, timpul alocat vouă a trebuit să fie umplut de Aurel Tămaș…Da, ați fost neserioși. Clivajul care ar trebui umplut prin mai nou trâmbițata reconciliere nu de români este creat, iar ce vreți voi nu este reconciliere, ci drepturi feudale, anacronice.

  4. @Dac Bulibas: se vede ca faci parte din “statul paralel”, adica esti total paralel cu ce inseamna Europa secolului 21. Cind Ungaria va prezenta scuze oficiale Romaniei pentru ce s-a intimplat in perioada 1940-1944 in Transilvania, atunci mai discutam.

  5. @Paul !, Daca Municipiul Satu Mare are in prezent aprox. 90.000 locuitori atunci 2000 cat % reprezinta ? cam 2,2% ! cat reprezinta cei de la Vatra Romaneasca !. Cand am scris “in mare parte “cred ca nu am gresit….Problema nu este ca au participat, au tot dreptul din lume si nu ma deranjeaza deloc dar stiu ca este o organizatie sovinista de care nu ma atasez asa cum au demonstrat de nenumarate ori fata de maghiarii bastinasi . De rusinat aveti pt. ce sa va rusinati ca sunteti romani deoarece nu ati respectat promisiunile fata de minoritatile nationale conlocuitoare stipulate in Proclamatia de la Alba Iulia facuta de voi romanii nici dupa 100 de ani !. ( au mai fost si niste tradari impotriva aliatilor in urma caruia ati obtinut Transilvania “… intoarcera armelor ” in ambele Razboaie Mondiale ceea ce nu face cinste nimanui). Pt. buna convietuire chiar si in casnicie trebuie sa-ti respecti partenerul si sa ai incredere in el altfel buna convietuire se duce dracului !. De tot ce beneficiezi tu trebe sa beneficieze si partenerul maghiar. Pt. buna convietuire trebe sa implementati si sa respectati cu strictete Proclamatia de la Alba Iulia altfel romanii doar se iluzioneaza cu ideea bunei convietuiri pe care vor sa obtina prin asimilare fortata care nu tine.. Reconcilierea nationala trece prin Rezolutia de la Alba Iulia si nu prin smecherii ieftine curtoazice ca nu tine. Cand vom fi egali in drepturi si nu o sa va comportati cu noi ca niste colonisti atunci o sa va invitam si la sarbatorile noastre. Noi nu sarbatorim smecheria si minciuna !….. Daca s-ar respecta Rezolutia de la Alba Iulia maghiarii nu ar avea nevoie de UDMRai si nici de alt partid de-al lor !!!. Respectarea Rezolutiei de la Alba Iulia nu influenteaza integritatea teritoriala al Rom !!!.

  6. @Bulibas: De obicei ai comentarii interesante. Acum ai evitat și cazi în derizoriu. Ce Vatra vorbești acolo? Or fi fost printe participanți și dintre foștii membri ai Vetrei, eu nu am recunoscut niciunul. Și dacă ar fi fost toți, care ar fi fost problema? Este cazul să ne rușinăm de faptul că suntem români? Au fost invitați la paradă și maghiarii și șvabii, că doar cu ei conviețuim. Tocmai au avut altele de făcut în ziua aia. Se pare că numai românii se iluzionează cu ideea bunei conviețuiri și că numai ei și-o doresc. Sau,cine știe, și-au dorit-o până ieri sau poate până la sărbătorile maghiare la care nici măcar din minimă curtoazie nu au fost invitați și românii. Zilele Partium, spre exemplu.

  7. Cei 2000 de particiupanti au fost in mare parte de la Uniunea/Partidul Vatra Romaneasca !. Ii cunoastem, stim cine sunt…. Bine ca nu si-a rupt cineva gleznele in gropile din asfalt vizibile in ultimele doua imagini. Asta este imaginea Centenarului in Centrul Municipiului Satu Mare !. Aici a ajuns Satu Mare in urma Marii Uniri !.

Lasă un răspuns