Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ministerul Culturii vrea sa introduca trei obiceiuri romanesti in patrimoniul imaterial UNESCO

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministerul Culturii vrea sa introduca in patrimoniul cultural imaterial UNESCO colindatul de ceata barbateasca in Romania si Republica Moldova, pelerinajul de la Sumuleu-Ciuc si pelerinajul de la Manastirea Moisei cu ocazia sarbatorii de Sfanta Marie Mare.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, marti, Ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, a semnat documentele prin care Romania a inaintat catre Secretariatul Conventiei UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial trei dosare de candidatura pentru Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitatii.

Cele trei dosare se refera la: Colindatul de ceata barbateasca in Romania si Republica Moldova, dosar intocmit in comun de Romania si Republica Moldova; Pelerinajul de la Sumuleu-Ciuc; Pelerinajul de la Manastirea Moisei cu ocazia sarbatorii de Sfanta Marie Mare (Adormirea Maicii Domnului).

Demersul se inscrie in efortul MCPN de intensificare a conectarii Romaniei la schimburile culturale mondiale si a prezentei active a tarii noastre in forurile culturale internationale, se mai spune in comunicat.

Colindatul in ceata barbateasca este un obicei vechi in cultura romaneasca. In spatiul Republicii Moldova, in Romania, dar si in teritoriile aferente spatiului romaneasc, obiceiul este numit colindat. Originea lui latina a fost discutata repetat si este general acceptata. Timp de secole a insotit poporul roman, articulandu-i viata dupa normele inalte ale eticii si esteticii populare.

El concentreaza valori de prima importanta ale folclorului muzical, literar, coregrafic, perpetuate prin traditia oralitatii. In timpul practicarii colindatului sunt luati in considerare toti membrii societatii, fiecare are rolul sau ca parte a intregului colectiv. Obiceiul a educat in spiritul acestei traditii sute de generatii de copii si de tineri, facandu-i creatori si purtatori ai patrimoniului cultural imaterial, cetateni demni ai comunitatii.

 

Inceputurile pelerinajului de la Sumuleu-Ciuc dateaza din secolul al XV-lea, cand papa Eugeniu al IV-lea aproba, in anul 1444, un pelerinaj de donatie pentru terminarea bisericii in constructie. Mai tarziu, pelerinajul s-a datorat statuii facatoare de minuni, care i-ar fi inzestrat pe secuii din zona cu forta si curaj, reusind sa invinga, de Rusaliile anului 1567, oastea protestanta a lui Sigismund. In prezent, a devenit sarbatoarea maghiarimii de pretutindeni. In sambata de Rusalii vin pelerinii din toate colturile lumii. Si tot aici are loc, in luna iulie, “Intalnirea celor 1.000 de fete secui”.

In fiecare an, cu prilejul praznicului Adormirii Maicii Domnului, in Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, mii de credinciosi, imbracati in costume populare, pornesc spre Manastirea Moisei, unul dintre cele mai celebre centre de pelerinaj din zona. Condusi de preotul din sat, pelerinii pornesc pe jos, catre manastire intonand imnuri inchinate Maicii Domnului. Ajunsi la manastire veghaza si canta toata noaptea din ajunul praznicului.

Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitatii UNESCO a fost alcatuita oficial in 2008, potrivit unei Conventii pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, incheiata la Paris, pe 17 octombrie 2003. Lista numara in prezent 166 de opere din 76 de tari. Patrimoniul Cultural Imaterial se refera la traditii si expresii orale, incluzand limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri si evenimente festive, cunostinte si practici referitoare la natura si la univers, tehnici legate de mestesuguri traditionale.

Pana in prezent, Romania apare in Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitatiii UNESCO cu ritualul Calusului, inclus pe 25 noiembrie 2005, si cu Doina, inclusa in 2 octombrie 2009.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns