Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a susţinut azi o videoconferinţă pe tema ambulatoriilor de specialitate, cu participarea secretarului de stat, Adrian Pană. La nivel local au dat curs acestei conferinţe, subprefectul Cristian Sasu, conducerile spitalelor din judeţ, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare – dr. Dorina Dragoş Guran şi preşedinta Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, ec. Georgeta Pop.
Ministrul Nicolăescu a prezentat obiectivele pe care le are noul pachet de servicii prin ambulatoriul de specialitate
Elemente fundamentale pe partea de ambulatoriul de specialitate
Pricipala direcţie urmăreşte transferul serviciilor medicale oferite în spitale, cu tarife mari, însă care nu impun în mod obligatoriu prezenţa în spital, către ambulatoriile de specialitate, în ideea de a utiliza banul public acolo unde trebuie şi la valoarea care trebuie. “Tariful pe caz ponderat, cel care stă la baza decontării pe DRG astăzi, în spitale, oscilează între 1380 lei şi 1800 lei. Ceea ce se decontează în ambulatoriul de specialitate este chiar de 20 de ori mai ieftin. Pentru acelaşi diagnostic, pentru acelaşi tratament, internăm un om în spital şi plătim pentru el de la 1380 la 1800 de lei, când am putea să asigurăm condiţiile profesionale, condiţiile administrative, condiţiile sociale şi medicale, să oferim acea consultaţie de 20 de ori mai ieftină. Asta înseamnă că din aceeaşi bani putem de 20 de ori mai mult să prestăm servicii medicale. Eu cred că e mai bine aşa” a fost de părere ministrul Nicolăescu
Referitor la ce înseamnă ambulatoriu de specialitate, ministrul Nicolăescu a precizat că acesta se compune din cel puţin două tipuri de activităţi care se desfăşoară prin< ambulatoriile integrate ale spitalelor şi cabinetele medicilor specialişti cu diferite forme de organizare ( cabinete medicale individuale, asociate, grupate, societăţi civile medicale).
Totodată se are în vedere ca prin modul de gândire a alocării de servicii medicale în ambulatoriulde specialitate, să fie prevăzută şi o finanţare mai crescută. O evoluţie a alocării bugetare pe ultimii ani arată că pentru ambulatoriul de specialitate: în 2010 – 322 de milioane lei, 2013 – 450 milioane lei, iar în 2014, MS propune suma de 647 milioane lei. Cu alte cuvinte o dublare a sumei faţă de 2012 şi cu aproximativ 40 % mai mult faţă de 2013.
Fii primul care comentează