Vlad Voiculescu este un personaj interesant. I-a intrat în cap că este omul predestinat să reformeze sistemul sanitar din România.
Fost ministru, tot al Sănătății, în timpul guvernului Dacian Cioloș, numit ministru al Sănătății în guvernul Cîțu, demis, după părerea lui, din motive de comunicare, Vlad Voiculescu își vinde scump pielea. Contra-atacă frontal, fără menajamente, fără pic de respect, fără preocuparea că prin declarațiile lui contribuie la perpetuarea crizei.
Ca foarte mulți justițiari, tânărul fost ministru, are o idee fixă despre corupție, în cazul lui despre corupția din Sănătate. Era convins încă de la primul mandat, că sistemul sanitar din România este corupt, dar, după cum a declarat, încă nu a apucat să adune dovezi și, prin urmare, nu a anunțat organele abilitate să cerceteze. Nu este greu de observat că Vlad Voiculescu este un produs al străzii, un protestatar de profesie. Cei care ies în stradă, indiferent de situație, strigă “Hoții”, “Jos corupția” etc. etc. Desigur, rareori se întâmplă să ofere exemple concrete. De exemplu la protestele anti-PSD, la care participau mulți dintre actualii oameni din USR-PLUS, aveau un caz concret: Liviu Dragnea, condamnat pe atunci în primă instanță la câțiva ani de pușcărie.
Problema de acum este că protestatarii nu au cazuri concrete, dar în același timp nici actuala putere nu are exemple din rândul PSD pe care să le scoată în față. Despre PSD se vorbește deja la modul general că este un partid al corupților.
În același timp atunci când PSD acuză actuala putere de corupție nu poate oferi cazuri concrete, cu date și nume.
Este un lucru demn de remarcat. Dar asta nu înseamnă că nu există corupție. Mai degrabă s-ar putea deduce că s-au perfecționat metodele. Corupții, ca și covidul, par să fie asimptomatici. Corupții fură atât de subtil încât nu-i prinde nimeni, dar știe toată lumea.
Vlad Voiculescu abia după ce a fost demis promite să fie un personaj de prim plan. Este un lucru comun că atunci când pornești o campanie primul lucru pe care trebuie să-l faci este să inventezi victime. Fostul ministru face exact acest lucru. El atinge un punct foarte sensibil: contestă numărul decedaților de Covid. În acest fel el se postează în tabăra celor mai vehemenți contestatari ai pandemiei, la modul general.
Cum USR-PLUS persistă în a anunța că în acest moment nu-l susține pe primul ministru Cîțu, deci nici actualul guvern, rezultă că partidul deja fuzionat condus de Dan Barna și Dacian Cioloș se solidarizează cu Vlad Voiculescu.
Situația se complică mai mult decât părea la început. PNL dezvăluie că fostul ministru al Sănătății este acuzat că și-a adus printre consilieri oameni de la marile grupuri farmaceutice, care fabrică vaccinurile. Vorbesc despre intenția acestuia de a demara procesul de privatizare a unor segmente importante din sistemul sanitar.
Vlad Voiculescu nu este singurul care îl atacă pe premier. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, încă în funcție, s-a dezlănțuit împotriva lui Florin Cîțu numindu-l nici mai mult nici mai puțin decât un “zombie politic”, un politician de tip Belarus.
Ministrul USR depășește nivelul pe care îl atinge de obicei PSD, situându-se undeva între senatoarea Șoșoacă și George Simion. Ca ministru nu exclude posibilitatea ca USR să voteze o eventuală moțiune de cenzură.
Pe de altă parte, premierul Cîțu îl provoacă pe Dan Barna, care răspundea ca vicepremier de Sănătate să facă un raport despre morții de Covid. Aceste dueluri verbale ne arată că mai degrabă USR-PLUS se îndreaptă spre ieșirea de la guvernare decât să încerce depășirea crizei. În joc au intrat diverși lideri PNL care sar în apărarea premierului atacând USR. Pe măsură ce spiritele se aprind, președintele Iohannis continuă să tacă. Ieri ar fi avut o întâlnire cu Dan Barna despre care nu spune nimic. Se va tranșa disputa dintre cele două partide la începutul săptămânii?
Evenimentele care se derulează cu o viteză din ce în ce mai mare și mai de necontrolat par să depășească puterea de înțelegere și autoritatea liderilor PNL și USR-PLUS.