Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PLĂȚI CĂTRE FERMIERI

Ministrul Agriculturii promite începerea plăţilor către fermieri la nivelul a 1,86 miliarde de lei

Zilele trecute consemnam în coloanele ziarului nostru faptul că, fermierii sunt pregătiţi de proteste pentru săptămâna viitoare, dacă guvernanţii nu rezolvă cu prioritate unele din revendicările lor, în mod expres fiind vorba despre bani.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministrul Florin Barbu, a anunțat miercuri, 15 mai, că încep plățile pentru fermieri, crescători de animale, așa-numitul ajutor Ucraina, achitat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Decizia a fost luată joi, în ședința de Guvern. S-a aprobat suplimentarea cu un miliard de lei a bugetului Ministerului Agriculturii pentru plata subvenţiilor de 100 de euro la hectar în sectorul vegetal, precum şi pentru crescătorii de suine şi păsări care au înregistrat pierderi din cauza războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, a anunţat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Ministrul a precizat, la finalul şedinţei Executivului, că APIA începe de vineri autorizarea plăţilor, iar sumele le vor fi virate fermierilor la începutul săptămânii viitoare.

 

 

“În şedinţa de Guvern de astăzi s-a aprobat o hotărâre extrem de importantă pentru fermierii români. Bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat cu suma de un miliard lei şi, aşa cum am promis, practic demarăm plata subvenţiilor pentru 100 euro pe hectar în sectorul vegetal, pentru crescătorii de suine şi păsări, care au înregistrat pierderi din cauza războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.
Vreau să le mulţumesc fermierilor că au avut încredere că vor primi sumele pe care şi eu şi premierul Ciolacu le-am stabilit în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut cu aceştia şi că au dat dovadă de răbdare, având în vedere situaţia dificilă prin care au trecut”, a afirmat Barbu.

 

El a spus că bugetul destinat acestei măsuri de sprijin a fost suplimentat astfel încât toţi fermierii eligibili să primească subvenţia în cuantum de 100 de euro.
“Ştiu că pe anumite grupuri s-a încercat lansarea unei minciuni cum că subvenţiile vor fi mai mici pe motiv că plafonul alocat iniţial va fi depăşit. Şi fac un apel către unii politicieni să nu mai încerce să bage fermierii în lupta politică, mai ales apelând la minciuni.
Adevărul este unul singur: aşa cum Guvernul a promis, fermierii vor primi suta de euro pe hectar în sectorul vegetal, suta de euro pe UVM (Unitate Vită Mare – n.r.) la porc şi suta de euro pe UVM la pasăre. Avem peste 1,86 miliarde de lei alocaţi acestei măsuri”, a adăugat Barbu.

 

Ministrul Agriculturii a precizat că acest tip de subvenţie va fi acordat şi persoanelor fizice, nu celor doar juridice.
“Şi mai este un lucru foarte important. Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când acest tip de subvenţie este acordat şi persoanelor fizice, nu doar persoanelor juridice.  Exact cum am acordat şi acel sprijin de doi lei pe litrul de motorină. În acest moment, acest Guvern demonstrează că este alături de toţi fermierii şi înţelege pe deplin dificultăţile prin care trec”, a susţinut el. Potrivit ministrului, distribuirea acestor sume se va face astfel: peste 1,53 miliarde lei pentru fermierii din sectorul vegetal, peste 141 de milioane lei pentru crescătorii de porci şi peste 181 milioane lei pentru crescătorii de pasăre.
“De mâine, centrele judeţene APIA vor începe autorizarea acestor plăţi şi la începutul săptămânii viitoare APIA va vira către fermieri aceste sume pe care noi le-am acordat ca sprijin pe Ucraina, pe războiul pe care Rusia l-a pornit absurd împotriva Ucrainei”, a adăugat ministrul Agriculturii.

 

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Agriculturii a prezentat câteva informaţii utile fermierilor

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns