Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

TRATAMENT EGAL PENTRU FERMIERI

Ministrul Florin Barbu a solicitat comisarului european pe agricultură Wojciechowski tratament egal pentru toţi fermierii

Postare ( Sablon)
Ministrul Florin Barbu a solicitat comisarului european pe  agricultură Wojciechowski tratament egal pentru toţi fermierii
Postare ( Sablon)
De ani de zile, fermierii români se dovedesc nemulţumiţi de modul în care sunt acodate discriminatoriu diversele forme de sprijin financiar,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… în condiţiile în care, pe piaţa unională românii trebuie să devină competitivi şi în cazul unor subvenţii mai mici, comparativ cu cele primite de fermieri din alte state membre ale Uniunii Europene – UE.

 

Aşa se face că ajutoarele pentru zootehnie și vegetal solicitate luni, 13 mai, de ministrul agriculturii Florin Barbu comisarului european pentru agricultură Janusz WOJCIECHOWSKI cu care s-a întâlnit la sediul Ministerului Agriculturii, sunt propuse a fie egale pentru toţi fermierii.

 

 

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, s-a întâlnit la sediul MADR, cu Janusz WOJCIECHOWSKI, comisar european pentru agricultură. Întâlnirea a avut loc în contextul vizitei oficiale pe care comisarul o realizează în România, în perioada 13-14 mai 2024. Alături de ministru s-au aflat secretarii de stat Violeta Muşat și Adrian Pintea, secretarul general Mihai Puţintei, directorul general al Direcției Generale Dezvoltare Rurală, Dana Rebega, directori ai direcțiilor de specialitate din MADR, precum și directorul general al APIA, Cornel Turcescu și Cristiana Constantinescu, director în cadrul AFIR.

 

Principalele subiecte aflate pe agenda discuțiilor au vizat: prelungirea perioadei și creșterea plafonului cadrului temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, majorarea sprijinului și suplimentarea plafonului privind ajutoarele de minimis în sectorul agricol, precum și derogarea pentru neonicotinoide în vederea protejării culturilor de primăvară.

 

 

În cadrul discuțiilor, comisarul Wojciechowski a apreciat evoluția pe care țara noastră a avut-o ca producător agroalimentar în ultimul deceniu, considerând esențial ca fermierii din România să continue să producă în cantități mari și cu cele mai sustenabile metode, în beneficiul pe termen lung al economiilor regionale, al pieței UE și al securității alimentare mondiale.
Unul dintre punctele aflate pe agenda discuțiilor a vizat eligibilitatea achiziției animalelor de reproducție, în acest sens ministrul Barbu a subliniat că dezvoltarea zootehniei este esențială pentru a valorifica cerealele obținute pe plan local și pentru a spori autosuficiența în producția de carne, lapte și alte produse de origine animale. Ministrul Florin Barbu a precizat că solicită sprijinul CE în ce privește necesitatea modificării Regulamentului UE 2115/2021, respectiv art. 73 în vederea introducerii eligibilității achiziției animalelor de reproducție.

 

 

Referitor la acordarea derogărilor pentru utilizarea neonicotinoidelor, ministrul Barbu a explicat: ”Solicităm modificarea Regulamentelor 783, 784 și 785/2018 în sensul completării cu excepția de utilizare a neonicotinoidelor la tratamentul pentru sămânța folosită la înființarea culturilor în anumite regiuni, unde se identifică depășirea Pragului Economic de Dăunare al dăunătorilor de sol.

 

 

Totodată, oficialul MADR a subliniat oportunitatea de a fi evaluate următoarele elemente esențiale pentru producătorii agricoli din țara noastră: sprijin egal pentru toți fermierii din statele membre ale UE, menținerea unui buget consistent al plăților directe din Pilonul I, acestea fiind vitale în garantarea veniturilor și securității alimentare. În viitoarea PAC este esențială asigurarea unui buget consistent pentru plățile directe, prin care să se acorde același nivel al plăților pentru toți fermierii din UE, acestea fiind vitale în asigurarea veniturilor și securității alimentare.
Comisarul european pentru agricultură a fost însoțit de șeful de cabinet, Andreas Schneider, iar din delegația Comisiei Europene au făcut parte Mara Roman, șefa interimară a Reprezentanței Comisiei Europene în România, alături de alți decidenți ai Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns