Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

AGRICULTURĂ

Ministrul Florin Barbu: „România dezvoltă o rachetă pentru aducerea ploii”

Ministrul Florin Barbu: „România dezvoltă o rachetă pentru aducerea ploii”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat dezvoltarea unei rachete pentru însămânțarea norilor și a suspendat temporar rachetele antigrindină în Prahova, la cererea fermierilor, pentru a evalua impactul acestora asupra ploii în zonă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

România face pași importanți în domeniul tehnologiei meteorologice, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul conferinței „România inteligentă”, organizată de Antena 3 CNN. Ministrul a dezvăluit că, în colaborare cu Ministerul Economiei, se lucrează în prezent la dezvoltarea unei rachete capabile să însămânțeze norii, o tehnologie menită să provoace ploaia în perioadele critice pentru agricultură.

 

 

Barbu a subliniat că această tehnologie este aplicabilă doar în sezoanele de toamnă și primăvară, când condițiile atmosferice permit însămânțarea eficientă a norilor. „Degeaba spun anumiți specialiști că pe perioada de vară, cu temperaturi extreme de peste 40 de grade, poți să însămânțezi cu orice rachetă, că ploaia nu are cum să vină,” a explicat ministrul, argumentând că în aceste perioade secetoase, astfel de intervenții nu ar avea rezultatele dorite.

 

 

Decizia de a opri lansarea rachetelor antigrindină în Prahova
În cadrul aceleași conferințe, Florin Barbu a mai anunțat că a emis un ordin prin care a suspendat temporar lansarea rachetelor antigrindină în județul Prahova. Decizia a fost luată la solicitarea fermierilor locali, care au susținut că sistemul de protecție antigrindină ar fi contribuit la seceta din zonă. Potrivit ministrului, fermierii au adus semnături din partea proprietarilor a aproape 100.000 de hectare, dintr-un total de 119.000 de hectare protejate de sistemul antigrindină.

 

 

„Am vrut să iau această presiune, să vedem dacă lucrurile intră într-o normalitate. Vă spun sincer că în perioada aceea, într-o săptămână și jumătate, în Prahova chiar a plouat peste 150 litri pe metru pătrat,” a declarat ministrul. El a adăugat că, în ciuda acestei situații temporare, Ministerul Agriculturii consideră sistemul antigrindină ca fiind unul eficient și intenționează să continue investițiile în această tehnologie.

 

 

 

Un studiu național și colaborarea cu ANMH
Ministrul Barbu a anunțat că urmează să fie realizat un studiu aprofundat, în colaborare cu Administrația Națională de Meteorologie (ANMH), pentru a evalua efectele rachetelor antigrindină și eficiența lor pe termen lung. Acesta va include, de asemenea, măsuri pentru îmbunătățirea sistemului actual, precum și dezvoltarea unor soluții complementare, cum ar fi rachetele pentru însămânțarea norilor.

 

 

Fermierii din Prahova, care au solicitat sistarea temporară a rachetelor antigrindină, și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că sistemul a fost implementat fără o consultare adecvată și fără studii de impact care să țină cont de recomandările Organizației Mondiale de Meteorologie. Aceștia au criticat lipsa unui sistem adecvat de monitorizare și evaluare a eficacității rachetelor, precum și absența unor studii privind impactul asupra mediului.

 

 

Cu toate acestea, ministrul Barbu rămâne optimist și determinat să dezvolte tehnologii care să sprijine agricultura românească, fie că este vorba de protecția împotriva grindinei sau de asigurarea necesarului de apă prin intermediul însămânțării de nori. Acesta a subliniat importanța adaptării la schimbările climatice și a găsirii de soluții inovatoare pentru a asigura viitorul agriculturii în România.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns