Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ministrul Ilie Sarbu a fost intampinat in Baia Mare de cele mai frumoase morosence

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Producatorii traditionali din judet l-au ademenit cu cele mai gustoase sortimente de paine, branzeturi, lactate, mezeluri, cozonaci si palinca  

 

 

[slideshow id=237] 

Sambata, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a vizitat Maramuresul. El a fost insotit de Miron Moldovan, secretar general, Gheorghe Neata, Ecaterina Rosu, Viorica Toncea si Melinda Chereches, directori in minister, Florin Munteanu, director Romsilva. Impreuna, au vizitat doua ferme de bovine in orasul Seini. Dupa cateva ore petrecute in urbea seineana, ministrul Sarbu a continuat vizita in Baia Mare. In Piata Revolutiei a fost asteptat de oficialitatile judetene: presedintele Consiliului Judetean, Mircea Man, subprefectii Dorin Buda si Alexandru Cosma, vicepresedintele CJ, Calin Matei, directori de unitati deconcentrate, consilieri judeteni si locali. Pe tot parcursul vizitei in judet, ministrul Sarbu a fost insotit de Eugenia Godja, presedintele PSD Maramures, senatorul Sorin Bota si directorul coordonator al Directiei Agricole, Anton Rohian.

 20 de producatori au expus pentru ministru

Primul popas in Baia Mare a avut loc pe platoul din Piata Revolutiei, unde a fost intampinat de morosence cu traditionala paine si sare. Dupa scurte discutii cu oficialitatile prezente, ministrul Sarbu a vizitat standurile cu produse traditionale expuse de circa 20 de fermieri din judetul nostru. Aici s-au purtat discutii referitoare la produsele traditionale si ecologice, s-au degustat specialitatile din lactate, miere de albina, fructe de padure etc. In tot acest timp, Ansamblul Transilvania a intretinut atmosfera cu cantece si dansuri populare. Ministrul Sarbu a ramas placut impresionat de produsele expuse la acest targ agricol si a laudat munca fermierilor maramureseni, in special a celor din zona Miresului, care s-au constituit in grup de producatori, condus de presedintele Vasile Tinc.

 Mircea Man a laudat in fata ministrului echipa de conducere a Directiei Agricole

Delegatia ministeriala si cea judeteana s-au indreptat spre Casa de Cultura, unde au fost prezenti fermieri si investitori in agricultura maramureseana. Aici, discutiile au fost moderate de Eugenia Godja, care a rostit un scurt discurs, dupa care a dat cuvantul invitatilor. “In Maramures avem o echipa de profesionisti. La toate unitatile agricole sunt conducatori priceputi, iar activitatea merge bine in toate domeniile. Sa ne ajutati ca si la APIA sa avem un singur director coordonator, si nu doi. Alianta PSD-PDL functioneaza la nivel de judet in folosul cetateanului. Sunt unele probleme care trebuie rezolvate. Nu suntem intr-o situatie roz, dar nu ne plangem. Cele 11,8 miliarde de lei aprobate pentru inundatii nu au ajuns in judet. Agricultura este o prioritate si pentru Consiliul Judetean, discutam aprofundat problemele, impreuna cu directorul Anton Rohian, care se implica foarte mult”, a spus Mircea Man.

Mai putin de 20% din terenurile arabile sunt lucrate

Este o zi importanta pentru agricultura din judet. Maramuresul are peste 300.000 de ha teren agricol, din care 83.000 ha este arabil. Din pacate, mai putin de 20% sunt lucrate. Dupa 20 de ani de democratie avem doar un sfert din efectivele de altadata. Pasunile si fanetele comunale sunt ale primarilor sau ale sefilor de stana. Ar trebui sa se clarifice acest lucru pentru ca bani se iau de la stat pentru amenajarea acestora, insa acest lucru se face prea putin. Pamanturile sunt in proprietatea cetatenilor, insa nu sunt intabulate din cauza taxelor exagerat de mari. Trebuie sa ne asociem pentru ca altfel agricultura nu merge inainte”, a spus directorul Anton Rohian.

 Ministrul Sarbu le cere fermierilor sa aiba rabdare

“Am vizitat doua ferme moderne la Seini si sunt bucuros de ce se realizeaza acolo. Am avut surpriza placuta sa vad piata cu produse traditionale si e foarte bine. Eu stiu ca in acest gen de intalniri unii va uitati cu mari sperante la mine, altii cu ura sau cu dispret. Mi-am asumat acest risc atunci cand am venit la minister. Un lucru nu trebuie sa uitati. Trebuie sa aveti rabdare ca lucrurile vor merge si mai bine”, a spus ministrul Sarbu. In continuare a vorbit despre sprijinul guvernului si ministerului pentru agricultori, de planurile legislative care urmeaza a fi realizate si de alte aspecte privind subventiile in agricultura. Chiar in momentul discutiilor in plen, vestea mare pentru fermieri a venit de la Bruxelles. Ministrul Sarbu a fost anuntat telefonic ca s-au deblocat 171 milioane de euro pentru programul SAPARD. Este o veste buna care a fost intampinata cu aplauze de fermierii prezenti.

Gheorghe Cozma va fi primit de ministru in Bucuresti

Au urmat discutii interactive. Rand pe rand, investitorii in agricultura, specialisti, oficialitati locale si fermieri au adresat ministrului probleme legate de agricultura. Gheorghe Cozmuta, vicepresedintele Asociatiei Proprietarilor de Terenuri si Paduri Romania, filiala Maramures, a vorbit despre memoriile trimise pe adresa Ministerului, prin care a solicitat ca terenurile, in special pasunile comunale, au fost furate de comunisti. “Acestea au fost ale oamenilor si trebuie redate lor. Terenurile respective au fost furate de stat, iar Comisia Judeteana de Fond Funciar si instantele judecatoresti nu ne-au improprietarit cu buna stiinta”, spune Gheorghe Cozma. Maramureseanul a lasat un memoriu in acest sens la ministru si a primit asigurari ca va fi primit saptamana viitoare in audienta pe aceasta tema.

Dumitru Matei vrea o ferma pilot in Maramures

Consilierul baimarean Dumitru Matei, a vorbit despre proiectul lansat pe piata in urma cu o luna referitor la programul pilot pe care vrea sa-l realizeze in judet, in privinta cresterii bovinelor si ovinelor pentru carne. “Avem iarba si apa pe gratis. Acestea ni le-a dat Bunul Dumnezeu si trebuie sa profitam de ele. Trebuie sa le valorificam. Intentionam sa facem o asociatie cu zeci de proprietari pe care sa-i invatam cum sa produca. Sunt harnici, iar daca vad ca treaba merge vor face si ei la fel. Avem nevoie de 800.000 de euro sa realizam aceasta ferma pilot de crestere a 50 de vaci. Nu este o suma mare pentru tara nostra si daca va fi aprobata se poate relansa zootehnia din Maramures”, a spus consilierul Matei. Ministrului i-a fost inmanat un CD cu detalii legate de aceasta tema.

Alti specialisti si fermieri au ridicat probleme legate de subventii, realizarea unor facilitati pentru intoarcerea tinerilor in mediul rural, despre infiintarea camerelor agricole care sa fie conduse de specialisti agricoli si care sa nu fie politizate, procesarea carnii, a laptelui, programul cornul si laptele sa fie asigurat cu produse autohtone si nu din import etc. La toate acestea ministrul Sarbu a dat raspunuri in masura posibilitatii, la unele dintre ele raspunzand specialistii din delegatie familiarizati cu astfel de probleme.

*****

In concluzie, intalnirea cu ministrul Sarbu a fost apreciata de specialisti ca fiind una importanta si extrem de benefica, iar prezenta numeroasa de la discutiile purtate si interesul pentru acest domeniu l-au facut pe ministru sa aprecieze si mai mult maramuresenii si sa le dea curaj in demararea proiectelor si continuarea celor incepute.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns