Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Miza alegerilor parțiale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Una din puținele acțiuni de forță ale opoziției este tragerea la rost a guvernului pentru că nu organizează alegeri parțiale. DNA a făcut ravagii printre aleși. Sunt vacante locuri în parlament și la nivelul administrațiilor locale. PNL, bine cotat în sondaje după alegerile prezidențiale, ar avea o șansă să demonstreze că într-adevăr depășește PSD. Alegerile ar fi un moment bun pentru stabilirea unui top valabil până la alegerile normale de anul viitor.

PSD invocă o decizie politică luată de a nu înlocui parlamentarii plecați pentru că și așa numărul lor este foarte mare.
Aici PSD pare să aibă dreptate. În problema aleșilor locali, PNL arată că 28 de comune, orașe sau municipii au rămas fără primari. Printre ele se află municipii și consilii județene în care PNL ar putea obține victorii simbolice. Prin plecarea lui Klaus Iohannis, Sibiul a rămas fără primar. Constanța, considerată fieful PSD, a rămas fără primar prin demisia lui Radu Mazăre.

La Cluj ar urma să aibă loc alegeri pentru președintele Consiliului Județean. La București sunt vacante două funcții de primari de sector. Cele 17 locuri vacante din Parlament sunt nesemnificative față de alegerile locale din București, Cluj, Constanța, Sibiu, Piatra Neamț, Pitești. Sunt cinci consilii județene rămase fără președinți. Ne putem imagina că o campanie pentru aceste alegeri parțiale s-ar transforma într-o bătălie electorală în toată regula. Până și  Klaus Iohannis a ieșit la rampă și i-a recomandat guvernului să organizeze alegerile parțiale.

Președintele este conștient de importanța acestui scrutin pentru acumularea unui capital electoral pentru PNL. Victor Ponta s-a ținut tare și nu a mușcat momeala. Premierul știe că PSD nu se află în cea mai bună formă pentru o confruntare directă, pe teren, cu PNL. Legea îl obligă să organizeze alegeri în termen de 90 de zile după vacantarea unui post, dar aceeași lege nu prevede nicio sancțiune dacă guvernul nu o aplică.  Acestea sunt cele mai bune legi din lume. România mai are și altele, la fel de îngăduitoare.

PNL a apelat la justiție. Alina Gorghiu a dat guvernul în judecată. A câștigat, dar la ce îi folosește? Guvernul refuză în continuare să le facă pe plac liberalilor. Mai sunt câteva zile și legea interzice organizarea de alegeri cu un an înaintea alegerilor la termen. Peste un an, într-o duminică a lunii iunie, va avea loc marea confruntare dintre PNL și PSD. Partidele și pretendenții la funcțiile de primari sunt deja în campanie.

Primarii în funcție sunt mai atenți cu cetățenii, iar contracandidații, mai discret, mai pe ocolite, încep să-i atace. Miza este într-adevăr uriașă. Partidul care va câștiga mai multe primării are cele mai mari șanse să câștige alegerile parlamentare. Tot după alegerile locale, prin alegerea președinților de consilii județene din rândul consilierilor județeni, se vor schița viitoarele alianțe politice.

Cum se pregătesc partidele pentru alegeri? Fiind la guvernare, PSD și-a început campania electorală imediat după alegerile prezidențiale. S-a apropiat de alegători prin măsuri considerate de opoziție populiste. A micșorat TVA, a crescut alocațiile pentru copii,  a majorat salariul minim, a scăzut CAS cu 5%. Este greu pentru un partid de opoziție să lupte cu un guvern care ia în serie măsuri de ordin social așteptate de populație.

Cu toate acestea, dacă s-ar organiza alegeri parțiale, opoziția are cele mai mari șanse să câștige. Prin urmare și alegerile de anul viitor stau sub semnul întrebării. Nu vor câștiga cei mai buni. Vor câștiga candidații partidului care își va face, încă de acum, cea mai profesionistă campanie electorală.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Dilemele USL

Asculta acest articol     Alegerile din 25 mai dau mare bătaie de cap tuturor partidelor. PSD a decis să meargă

Sigla Informatia Zilei

Din zece în zece ani

Asculta acest articol     Judecând după dublul mandat al președintelui Băsescu, se pare că în România din zece în zece