Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Miza externă a alegerilor din SUA

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Un eveniment așteptat, dar care a zguduit lumea: retragerea președintelui Joe Biden din cursa pentru al doilea mandat.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Politician cu peste 50 de ani de experiență, senator, fost vicepreședinte al lui Barack Obama, învingător al lui Donald Trump la alegerile din 2020, lui Joe Biden nu i-a permis sănătatea să mai slujească SUA încă un mandat.

Decizia de retragere a luat-o singur. Confruntarea cu Donald Trump i-a fost fatală. Nu se mai putea concentra, făcea confuzii, avea un mers nesigur. Timpul și-a pus amprenta pe așa- zisul cel mai puternic om de pe planetă.

Practic, țara pe care o conduce președintele, SUA, este cea mai puternică de pe planetă. Alte puteri, China și Rusia, contestă întâietatea Americii în toate domeniile.

Situația internațională este de așa natură încât s-ar putea să aflăm în următorii ani care este țara cea mai puternică de pe planeta pământ. Vladimir Putin stă cu mâna pe butonul nuclear pentru a-și etala puterea. China spune că ar trebuie luat în considerare numărul populației și performanțele economice înainte a decreta care este țara cea mai puternică.

Singura configurație geopolitică, la rândul ei uriașă, dar fără putere militară care recunoaște forța Statelor Unite este Uniunea Europeană.

Multe lucruri i se pot imputa Americii. Nu și felul în care și-a modelat democrația. Nicăieri în lume, nicio țară din lume nu reușește să facă din alegerea președintelui un mare spectacol.

În urmă cu câteva zile am văzut un editorial într-un mare ziar din Europa un titlu foarte sugestiv: “Statele Sfâșiate ale Americii”.

Într-adevăr lupta dintre președintele Joe Trump și fostul președinte Donald Trump a atins dimensiuni herculiene. Bătrânul de 81 de ani cu sănătatea șubredă a reușit să-i țină piept bătrânului agresiv de 78 de ani ce pare a avea o sănătate de fier.

Printre alte motive pe care le invoca atunci când i se cerea să se retragă din cursă, Biden amintea că reușește să-i țină piept lui Trump.

Dacă peste confruntarea TV câștigată de Trump s-ar fi putut trece, scăpările de memorie, confuziile, i-au determinat pe politicienii democrați să-și retragă candidatura. Și a făcut-o în felul său. Cu demnitate. Și-a intitulat retragerea “Dragă american”, nu “Dragi americani”. Semn că dorea să se adreseze fiecărui american în parte.

Până la urmă, așa cum au făcut întotdeauna Statele Unite ale Americii, sfâșiate sau nesfâșiate, și-au rezolvat problemele.

Mai apăsătoare este atmosfera în rândul partenerilor tradiționali, țările europene. Trump amenință că nu va mai susține militar țările NATO din Europa. Uniunea europeană este o construcție politică, nu militară. UE  se vrea o mare putere, dar niciodată în istorie nu a existat o mare putere fără armată.

În fața agresorului de la răsărit, a Rusiei, țările europene se simt descoperite fără ajutor american. Încă de la primul mandat Donald Trump a cerut tuturor țărilor NATO să investească doi la sută din PIB pentru apărare. Unele s-au conformat, altele nu.

Mai conciliant președintele Biden nu a forțat nota. A preferat să acorde ajutoare militare Ucrainei din bugetul SUA. Faptul că a reușit să țină piept lui Putin este încă un punct pozitiv pe care și-l scoate în evidență Joe Biden.

Din această cauză întreaga clasă politică, toate guvernele țărilor europene, cu excepția Ungariei, sunt anti-Trump. Va reuși înlocuitorul lui Biden, oricare ar fi el să-l învingă pe  Donald Trump? Kamala Harris, vicepreședinta SUA, prima nominalizată ca înlocuitoare a lui Biden, nu s-a implicat foarte mult în probleme de politică externă. Urmează, însă direcția trasată de Biden.

Traian Băsescu spunea că Biden a ajutat cel mai mult România. Germania este îngrozită la gândul că Trump ar putea câștiga alegerile. Toate guvernele actuale, cu excepția lui Viktor Orban, își doresc un președinte democrat. Rusia, Vladimir Putin, îl susține pe Donald Trump.

Niciodată țările europene nu au fost atât de implicate în campaniile electorale din SUA ca anul acesta. Viitorul președinte american, oricare va fi el, va trebui să dea o soluție politică și militară în problema războiului din Ucraina.

Miza externă a alegerilor prezidențiale din SUA pare să fie mai mare decât miza internă.

În acest moment istoric UE pare un simplu apendice a Statelor Sfâșiate ale Americii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Platforma lui Cioloș

Asculta acest articol Tabăra liberală are de acum înainte ceva în plus: un candidat pentru funcția de prim ministru. Omul,