Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SAGRADA FAMILIA

Monumentala biserică a lui Antoni Gaudi va fi finalizată în curând

Monumentala biserică a lui Antoni Gaudi va fi finalizată în curând
Reprezentanții Fundației Sagrada Familia au declarat recent că biserica Sagrada Familia din Barcelona, proiectată de Antoni Gaudi, va fi finalizată în 2026, ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. marcând astfel 100 de ani de la moartea celebrului arhitect și peste 140 de ani de la punerea primei pietre.

 

 

Lucrările la catedrală, începute în 1882, au intrat pe ultima sută de metri. Din cele 18 turnuri proiectate de Gaudi au fost terminate 12, iar cele șase rămase sunt în curs de finalizare. Printre ele se află și turnul central de 170 de metri care urmează să fie gata în 2026, iar Sagrada Familia va deveni atunci cea mai înaltă biserică din lume, depășind cu zece metri catedrala din Ulm, Germania, care deține titlul în prezent.

Lucrările la sculpturi și elemente decorative vor continua însă și după această dată.

 

 

Un detaliu controversat aflat în lucru este scara care va conduce la ceea ce ar urma să fie intrarea principală, prevăzută în proiectul original al lui Gaudi – deși există voci care contestă acest lucru. Pentru realizarea scării vor fi demolate în jur de 3.000 de apartamente și de localuri învecinate, iar peste 1 000 de familii vor fi nevoite să se mute.

 

 

Clădirea, care a primit autorizație de construire abia în 2019, a fost desemnată ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1984. Istoria construirii catedralei Sagrada Familia din Barcelona este lungă și complexă, marcată de probleme de finanțare și de război.
Antoni Gaudi nu a fost primul său arhitect. Avea puțin peste 20 de ani când, în 1877, Josep Maria Bocabella, un catolic fervent și vânzător de cărți religioase, l-a angajat pe arhitectul Francisco de Paula del Villar să deseneze planurile “Sfintei Familii”. Câțiva ani mai târziu, pe fondul unor neînțelegeri privind detaliile viitorului edificiu, Bocabella l-a concediat pe Villar. În 1883, viziunea sa și-a găsit corespondent în Gaudi, în vârstă de 31 de ani și un nume tot mai sonor în rândul comunității arhitecturale catalane.

În 1925 a fost finalizat primul dintre turnuri – și singurul din timpul vieții lui Gaudi. Marele arhitect a murit pe 10 iunie 1926 și a fost înmormantat în cripta templului Sagrada Familia. Citește mai mult: Istoria tumultoasă a capodoperei lui Gaudi.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Satu Mare: Armonia dintre oraș și natură în Centrul Civic, o viziune a arhitectului Nicolae Porumbescu

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns