Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Mopediştii nu au liber pe străzi din cauza legislaţiei proaste

În conformitate cu prevederile legale din 19 ianuarie 2013 pentru conducerea mopedelor pe drumurile publice este necesar un permis de conducere din categoria AM, care poate fi obţinut de persoane care au peste 16 ani şi care au urmat cursurile unei şcoli de şoferi autorizate în acest sens şi au promovat proba teoretică şi practică.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

07_52830_-644x416.0În conformitate cu prevederile legale din 19 ianuarie 2013 pentru conducerea mopedelor pe drumurile publice este necesar un permis de conducere din categoria AM, care poate fi obţinut de persoane care au peste 16 ani şi care au urmat cursurile unei şcoli de şoferi autorizate în acest sens şi au promovat proba teoretică şi practică.

 

La mai bine de 4 luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, şcolile de şoferi nu sunt autorizate pentru a pregătii cursanţi în vederea permisului AM, iar Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi înmatriculări a Vehiculelor n-a primit metodologia de examinare.

De la intrarea în vigoare a acestei legi şi până luni, 27 mai, poliţiştii sătmăreni au întocmit 34 dosare penale pe numele mopediştilor identificaţi în trafic conducând fără permis. Trebuie precizat faptul că titularii de permise de conducere de orice altă categorie pot conduce şi mopede.

 

34 dosare penale pe numele mopediştilor

 

Începând cu 19 ianuarie 2013, au intrat în vigoare prevederile Legii 203 din 9 noiembrie 2012, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurilor publice. Potrivit acestor reglementări legislative conducătorii de mopede au nevoie de permis de conducere. Deşi la acea dată nicio şcoală de şoferi din ţară nu era autorizată pentru a pregăti cursanţi în vederea obţinerii permiselor de conducere pentru mopede, iar Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări a Vehiculelor nu aveau metodologie de examinare, poliţiştii au întocmit dosare penale pe bandă rulantă persoanelor care au condus mopede fără permis. Este adevărat că legislaţia dă dreptul persoanelor care deţin permis de conducere de orice altă categorie să conducă şi moped. Ce să facă însă cei care n-au încă 18 ani dar au împlinit 16 ani?! Potrivit legislaţiei permisul de conducere AM, necesar pentru mopede se poate obţine de persoanele care au împlinit 16 ani. La aceeaşi vârstă se poate obţine şi permisul din categoria A1 şi B1.

De la intrarea în vigoare a acestei legi şi până luni, 27 mai, poliţiştii sătmăreni au întocmit 34 dosare penale pe numele mopediştilor prinşi conducând fără permis.

Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns