Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Moţiunea PDL pe Educaţie, respinsă de Camera Deputaţilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Plenul Camerei Deputaţilor a respins marţi cu 67 de voturi pentru, 153 împotrivă şi 10 abţineri moţiunea simplă pe Educaţie iniţiată de parlamentarii PDL, scrie Evenimentul zilei.

 

Textul moţiunii este citit de deputatul PDL Raluca Turcan, iar la şedinţă sunt prezenţi 181 deputaţi.

Prin măsurile luate în cele patru luni de guvernare, USL a distrus sistemul de învăţământ, se arată în moţiunea simplă a PDL. PDL cere  retragerea de către ministrul Educaţiei a titlului de doctor deţinut “în mod nemeritat” de premierul Ponta, dar şi demisia premierului şi a ministrului Educaţiei. O altă solicitare este a democrat-liberalilor este anularea bacalaureatului profesional.

Conform textului moţiunii de cenzură, PDL solicită mai multe măsuri pentru redresarea situaţiei din educaţie<  continuarea învăţământului profesional> renunţarea la ideea mutării clasei pregătitoare obligatorii de la şcoli la grădiniţe> depolitizarea organismelor care se ocupă de etica universitară şi de verificarea titlurilor universitare> renunţarea la numirea politică a directorilor de şcoli.

Textul moţiunii mai  trece în revistă şi 10 “dezastre” produse de guvernul Ponta în educaţie. Potrivit PDL, “Victor Ponta a fost incapabil să numească o persoană de calitate la Ministerul Educaţiei”.

În plus, PDL critică Guvernul Ponta pentru că a oprit toate demersurile pentru încurajarea învăţământului profesional reintrodus de Guvernul Boc, că a schimbat pe criterii politice toţi inspectorii şcolari generali, toţi adjuncţii, precum şi peste 4.000 de directori de şcoli şi că a ratat începerea anului şcolar cu o săptămână, pentru prima dată în istoria învăţământului din România. Democrat-liberalii au mai criticat faptul că guvernul Ponta a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea Educaţiei Naţionale  cu scopul de a “selecta cadrele didactice pe alte criterii decât performanţa” şi a schimbat componenţa comisiilor ministerului, politizându-le, astfel încât acestea ”să acopere plagiatul premierului”.

 

Discursul Doinitei Chircu

 

Deputatul PDL Doiniţa Chircu i-a transmis Ecaterinei Andronescu, la dezbaterea moţiunii simple pe Educaţie, că aceasta este posesoarea unui apelativ care o defineşte exact, şi anume “Abramburica”.

“Aţi ieşit din jobenul premierului Ponta tot dumneavoastră, pentru a treia oară, spre liniştea acoliţilor şi nelini;tea sistemului de învăţământ pe care l-aţi bulversat de fiecare dată. Sunteţi posesoarea unui apelativ care vă defineşte exact, dar care produce societăţii grave prejudicii. Abrambureala nu mai poate continua. Pentru a treia oară sistemul de Educaţie e suspus unor experimente pe spinarea naostră”, a spus Chircu. Deputatul PDL a mai afirmat că atitudinile şi deciziile lui Andronescu sunt ostile educaţiei şi nevoilor şcolii româneşti. “Minţiţi prin omisiune, dezinformaţi, susţineţi furtul intelectual, încurajaţi incompetenţa, sacrificaţi copiii de dragul voturilor adunate de PSD.

 

Interventia ministrului

 

Ministrul Educaţiei a declarat, de la tribuna Camerei Deputaţilor, că nu existau condiţiile necesare demarării clasei pregătitoare la 15 septembrie, condiţii care ar fi trebuit îndeplinite de guvernarea PDL. Andronescu a mai afirmat că nu existau nici suficiente cadre didactice, la care a apărut şi problema spaţiilor inadecvate.

“Am preluat mandatul de ministru la începutul lunii iulie şi vă mărturisesc adevărul, puteţi să-l verificaţi cu documente. În afară de faptul că era aprobat curriculumul şi atât, nimic altceva nu era gândit şi pregătit ca demers pentru ca această clasă să demareze pentru prima dată la 15 septembrie în condiţiile unei pregătiri corespunzătoare. Ca urmare, cu toate inspectoratele şcolare care nu au plecat în vacanţă, în această vară, în cele două luni am încercat să recuperăm ceea ce nu s-a făcut de la promulgarea Legii Învăţământului, moment din care se ştia de existenţa acestei clase pregătitoare – şi anume în primul rând această clasă era gândită ca o formulă de trecere de la grădiniţă spre şcoală, o formulă prin care achiziţiile de cunoaştere să se realizeze în şcoală cu mijloacele jocului. Nu existau materiale didactice pentru clasa pregătitoare şi niciun demers coerent care să ducă la 15 septembrie la existenţa acestor materiale didactice în şcoli”, a susţinut ministrul Educaţiei.

Tot ieri deputaţii democrat-liberali au depus moţiunea intitulată “Dăunătorii USL distrug agricultura”.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns