Image 1
Image 2

IFPLUSDISPUTA CONTINUĂ

Motivul incredibil care ar fi condus la concedierea creatorului ChatGPT, Sam Altman

Imaginați-vă o bătălie în sala de consiliu de administrație a unei companii de miliarde de dolari a cărei tehnologie futuristă ar putea fie să salveze, fie să distrugă lumea.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Directorul său executiv este destituit când colegii săi de rang înalt se întorc împotriva sa.

 

Bătălia la vârful OpenAI, creatorul chatbot-ului de inteligență artificială ChatGPT, a început brusc vineri, 17 noiembrie 2023, când consiliul de administrație a anunțat că îl concediază pe cofondatorul și directorul executiv Sam Altman, relatează BBC.

 

Într-o postare pe blog, consiliul de administrație l-a acuzat că nu a fost “constant sincer în comunicările sale” și a declarat că, în consecință, și-a “pierdut încrederea” în conducerea sa.

 

În acest consiliu de administrație sunt doar șase persoane – iar două dintre ele erau Sam Altman și cofondatorul său Greg Brockman, care a demisionat după ce Altman a fost demis.

 

Așadar, patru persoane care îl cunoșteau bine pe Altman și afacerea au ajuns la un punct de ruptură atât de grav încât au trecut imediat la acțiune, luând prin surprindere întreaga comunitate tehnologică, inclusiv, se pare, propriii investitori.

 

Elon Musk – de asemenea cofondator inițial la OpenAI – a scris pe X, fostul Twitter, că era “foarte îngrijorat”. Ilya Sutskever, cercetătorul-șef al firmei, a fost membru al acelui consiliu și “nu ar fi luat măsuri atât de drastice decât dacă ar fi considerat că este absolut necesar”, a scris el. Sutskever și-a exprimat acum propriul regret – și este unul dintre numeroșii semnatari ai unei scrisori dinamită adresată consiliului de administrație, în care se solicită întoarcerea lui Altman și a lui Brockman și sugerează că ar putea părăsi OpenAI dacă aceștia nu vor fi reintegrați.

 

Ce a cauzat această dispută?

 

Ce a declanșat acest bulgăre de zăpadă care se rostogolește rapid? De fapt, încă nu știm, dar să luăm în considerare câteva opțiuni. Există rapoarte conform cărora Altman avea în vedere unele proiecte hardware, inclusiv finanțarea și dezvoltarea unui cip de inteligență artificială, ceea ce ar fi fost o direcție destul de diferită în care să se îndrepte OpenAI. Și-a asumat unele angajamente de care consiliul de administrație nu era conștient? Sau s-ar putea să se rezume la o tensiune foarte veche și foarte umană: banii?

 

Într-o notă internă, al cărei conținut a fost relatat pe larg, consiliul de administrație a precizat clar că nu îl acuză pe Altman de vreo “abatere financiară”.

 

 

Dar știm că OpenAI a fost fondată ca organizație non-profit. Adică, o companie care nu urmărește să facă bani. Ea recuperează suficient din ceea ce aduce pentru a-și acoperi propriile costuri de funcționare – iar orice sumă în plus este investită înapoi în afacere. Majoritatea organizațiilor de caritate sunt non-profit.

 

În 2019, s-a format o nouă ramură a firmei – și această parte a fost orientată spre profit. Firma a stabilit modul în care cele două vor coexista. Partea de profit va fi condusă de partea non-profit și va exista un plafon impus pentru randamentele pe care le pot obține investitorii.
Nu toată lumea a fost mulțumită de acest lucru – se spune că acesta a fost un motiv cheie care a stat la baza deciziei lui Elon Musk de a se retrage din firmă.

 

Cu toate acestea, OpenAI se află acum în fericita împrejurare de a valora foarte mulți bani. O vânzare de acțiuni ale personalului, care nu a avut loc astăzi, ar fi fost evaluată la 86 de miliarde de dolari (68 de miliarde de lire sterline). Ar putea fi vorba de ambițiile de a face mai puternică partea lucrativă a afacerii?

 

Cum se va sfârși această situație?

 

OpenAI este în căutarea AGI – inteligență generală artificială. Aceasta nu există încă și este un motiv de teamă și de admirație. În esență, este vorba de ideea că într-o zi vor exista instrumente de inteligență artificială care vor fi capabile să îndeplinească o serie de sarcini la fel de bine sau chiar mai bine decât o fac oamenii (adică noi) în prezent.

 

Aceasta are potențialul de a schimba întregul mod în care facem lucrurile. Locurile de muncă, banii, educația – toate acestea sunt aruncate în aer atunci când mașinile pot face lucruri în locul lor. Este un echipament incredibil de puternic – sau cel puțin așa va fi.

 

Este OpenAI mai aproape de acest lucru decât ne dăm seama și știe Altman acest lucru? La un discurs foarte recent, acesta a spus că ceea ce va urma anul viitor va face ca robotul actual ChatGPT să pară “o rudă ciudată”.

 

Eu cred că este puțin probabil. Emmett Shear, noul director executiv interimar al OpenAI, a postat pe X că “consiliul de administrație nu l-a îndepărtat pe Sam din cauza unui dezacord specific privind siguranța”.

 

El spune că va exista o anchetă cu privire la ceea ce s-a întâmplat.

 

“OpenAI nu este nimic fără oamenii săi”

 

Dar Microsoft, cel mai mare investitor al OpenAI, a decis să nu-și asume riscul ca Altman să ducă această tehnologie în altă parte. Acesta se va alătura gigantului tehnologic din Seattle, după cum s-a anunțat, pentru a conduce o echipă de cercetare în domeniul inteligenței artificiale care urmează să fie creată. Cofondatorul său Greg Brockman merge cu el și, judecând după numărul de membri ai personalului care au postat astăzi pe X, se pare că va lua și o parte din talentele de top ale OpenAI.

 

Mai mulți membri ai personalului OpenAI împărtășesc aceeași postare pe X. Aceasta sună astfel “OpenAI nu este nimic fără oamenii săi”.
Este acesta un avertisment pentru Shear că ar putea avea de făcut câteva angajări? Un coleg de la BBC care se afla în fața sediului central al OpenAI tocmai mi-a spus că la ora 09:30 în San Francisco, nu existau semne că ar fi sosit oameni la serviciu.

 

Sau este doar un memento că, deși toată această saga a fost despre o formă de tehnologie care remodelează lumea, este, în esența ei, o dramă foarte umană.

 

CITEȘTE ȘI:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with