
Ingredientele necesare:
Pentru aluat:
500 g făină tip 000
280-290 ml lapte călduț
4 gălbenușuri
80 ml ulei vegetal
80-120 g zahăr tos
7 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă
Coaja rasă de la o lămâie
1 linguriță extract de vanilie
1 praf de sare
Pentru uns și sirop:
1 ou + 1 lingură lapte (pentru uns)
120 ml apă + 80 g zahăr tos (pentru sirop)
Coaja de la o portocală
1 linguriță extract de vanilie
100 g miere
150 g nucă măcinată

Pași de urmat:
Activarea drojdiei: Amestecați laptele călduț cu zahărul și drojdia, lăsându-le să activeze pentru 10-12 minute.
Prepararea aluatului: Într-un bol mare, combinați făina cu gălbenușurile, drojdia activată, coaja de lămâie, vanilia și sarea. Frământați până când aluatul devine elastic, adăugând treptat uleiul.
Dospirea: Lăsați aluatul să dospească într-un loc călduros, acoperit, timp de aproximativ o oră sau până își dublează volumul.
Formarea mucenicilor: Împărțiți aluatul în 8 părți egale, rulând fiecare porțiune în bastonașe lungi, pe care le veți încrucișa pentru a forma mucenicii.
Coacerea: Așezați mucenicii pe o tavă pregătită cu hârtie de copt, lăsându-i să mai dospească pentru 20-25 de minute. Ungem cu amestecul de ou și lapte și coacem la 180°C pentru 16-18 minute.
Prepararea siropului: Fierbeți apa cu zahărul, adăugând coaja de portocală și vanilia după ce ați dat deoparte de pe foc.
Finisarea: Odată scoși din cuptor, însiropați fiecare mucenic cu miere și presărați nucă măcinată deasupra.
Savurați acești mucenici moldovenești cu miere și nucă, alături de o cană de lapte fierbinte sau ca desert după o masă împreună cu cei dragi. Această rețetă aduce nu doar gusturi îmbietoare în casele voastre, ci și tradiția și căldura specifică sărbătorilor noastre. Să vă fie de bine!
Citește și:
Tarta cu cireșe: Răsfățul verii
Fii primul care comentează