Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DESERT

Mucenici Moldovenești cu miere și nucă: O tradiție de 9 Martie

Mucenici Moldovenești cu miere și nucă: O tradiție de 9 Martie
În pragul sărbătorii creștine a celor 40 de Mucenici, marcăm începutul unui nou an agricol cu o rețetă tradițională plină de aromă și dulceață: Mucenici moldovenești cu miere și nucă. Această delicatesă, simplă și reconfortantă, reprezintă un mod dulce de a onora această zi specială.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Ingredientele necesare:

 

Pentru aluat:

500 g făină tip 000
280-290 ml lapte călduț
4 gălbenușuri
80 ml ulei vegetal
80-120 g zahăr tos
7 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă
Coaja rasă de la o lămâie
1 linguriță extract de vanilie
1 praf de sare

 

Pentru uns și sirop:

1 ou + 1 lingură lapte (pentru uns)
120 ml apă + 80 g zahăr tos (pentru sirop)
Coaja de la o portocală
1 linguriță extract de vanilie
100 g miere
150 g nucă măcinată

 

 

Mucenici Moldovenești cu miere și nucă: O tradiție de 9 Martie
Mucenici Moldovenești cu miere și nucă: O tradiție de 9 Martie

 

 

Pași de urmat:

Activarea drojdiei: Amestecați laptele călduț cu zahărul și drojdia, lăsându-le să activeze pentru 10-12 minute.
Prepararea aluatului: Într-un bol mare, combinați făina cu gălbenușurile, drojdia activată, coaja de lămâie, vanilia și sarea. Frământați până când aluatul devine elastic, adăugând treptat uleiul.
Dospirea: Lăsați aluatul să dospească într-un loc călduros, acoperit, timp de aproximativ o oră sau până își dublează volumul.
Formarea mucenicilor: Împărțiți aluatul în 8 părți egale, rulând fiecare porțiune în bastonașe lungi, pe care le veți încrucișa pentru a forma mucenicii.
Coacerea: Așezați mucenicii pe o tavă pregătită cu hârtie de copt, lăsându-i să mai dospească pentru 20-25 de minute. Ungem cu amestecul de ou și lapte și coacem la 180°C pentru 16-18 minute.
Prepararea siropului: Fierbeți apa cu zahărul, adăugând coaja de portocală și vanilia după ce ați dat deoparte de pe foc.
Finisarea: Odată scoși din cuptor, însiropați fiecare mucenic cu miere și presărați nucă măcinată deasupra.

 

 

Savurați acești mucenici moldovenești cu miere și nucă, alături de o cană de lapte fierbinte sau ca desert după o masă împreună cu cei dragi. Această rețetă aduce nu doar gusturi îmbietoare în casele voastre, ci și tradiția și căldura specifică sărbătorilor noastre. Să vă fie de bine!

 

 

 

Citește și:

 

Tarta cu cireșe: Răsfățul verii

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*