Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

AMENINȚARE PANDEMICĂ

Mutațiile virusului gripei aviare ridică temeri cu privire la riscul de transmitere la om în Europa

Mutațiile virusului gripei aviare ridică temeri cu privire la riscul de transmitere la om în Europa
Autoritățile europene insistă asupra consolidării capacităților de monitorizare în afaceri de afaceri din afaceri din afaceri și educații.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Gripa aviară continuă să reprezinte o amenințare pandemică pe măsură ce virusul suferă mutații și devine din ce în ce mai adaptabil. Un raport recent identifică 34 de mutații genetice importante care ar putea spori riscul ca gripa aviară să se transmită de la animale la oameni. Agențiile Uniunii Europene pentru boli și alimente avertizează că aceste mutații cresc probabilitatea ca virusul să treacă de la o specie la alta, ceea ce ar putea duce la o amenințare globală.

 

 

Mutațiile virusului îl fac mai predispus să se adapteze la organismele umane și pot contribui la declanșarea unor viitoare pandemii. Potrivit autorităților europene, virusul a ajuns să afecteze nu doar păsările sălbatice și animalele din ferme, dar și alte specii, inclusiv foci și, mai ales, bovine de lapte în Statele Unite.

 

 

Măsuri de supraveghere recomandate

 

Agențiile europene îndeamnă statele membre să își sporească măsurile de supraveghere și control pentru a preveni o posibilă evoluție a virusului care să-l facă mai periculos pentru oameni. Bernhard Url, directorul executiv interimar al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), a subliniat că în 2024, virusul a infectat specii care nu erau afectate anterior și că aceste mutații necesită un răspuns rapid.

 

 

Deși cazurile de infecție umană au fost reduse, situația ar putea evolua rapid. În Regatul Unit, de exemplu, a fost raportat primul caz uman din această iarnă, iar în Statele Unite s-au înregistrat 67 de cazuri și un deces. Riscul pentru populația europeană rămâne scăzut, dar este considerat moderat pentru persoanele care au contact frecvent cu animale infectate.

 

 

34 de mutații genetice-cheie identificate

 

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și EFSA au identificat 34 de mutații genetice-cheie care ar putea facilita transmiterea virusului aviar de la animale la oameni, iar în cazuri rare, chiar transmiterea de la om la om. Deși aceste mutații nu au fost încă identificate în Europa, 144 din cele 27.000 de secvențe analizate au prezentat caracteristici care permit virusului să se răspândească între oameni, în principal în Asia și Africa.

 

 

Această descoperire subliniază necesitatea de a monitoriza nu doar virusurile patogene foarte grave, dar și pe cele care nu provoacă simptome severe, dar care pot circula și să dobândească treptat mutațiile ce le permit să se adapteze la oameni.

 

 

Provocările legate de adaptarea virusului

 

Adaptarea virusului gripei aviare la mamifere poate surveni atât prin mutații genetice, cât și prin amestecuri de material genetic între diferite tulpini de virusuri. Interacțiunea dintre animalele sălbatice, păsările de curte și oamenii joacă un rol important în răspândirea virusului. Specialiștii îndeamnă autoritățile să analizeze modul în care activitățile umane facilitează acest proces.

 

 

Impactul infecțiilor umane și măsuri preventive

 

În 2024, aproape 100 de infecții umane au fost raportate, majoritatea în medii profesionale, unde oamenii sunt expuși la animale infectate. Colzani de la ECDC sugerează că ar fi util să se testeze persoanele expuse la animale bolnave, chiar și în absența simptomelor, pentru a depista orice transmisie „silențioasă”.

 

 

Pentru a reduce riscurile unui amestec între virusul uman și cel aviar, experții recomandă vaccinarea împotriva gripei sezoniere a lucrătorilor din domeniul animalier. Gripa aviară rămâne o problemă globală, iar lipsa datelor din unele regiuni ale lumii complică înțelegerea deplină a situației.

 

 

Necesitatea cooperării internaționale

 

EFSA și ECDC subliniază importanța schimbului de informații și al armonizării datelor genetice pentru prevenirea și combaterea riscurilor. În plus, autoritățile europene insistă asupra consolidării capacităților de monitorizare în afaceri de afaceri din afaceri din afaceri și educații.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*