Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Muzeul de Artă oferă sătmărenilor redescoperirea pictorului Litteczky Endre

Tiberiu Alexa, Liuba Horvat, Marinela Vasvari, Felician Pop
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Tiberiu Alexa, Liuba Horvat, Marinela Vasvari, Felician Pop
Tiberiu Alexa, Liuba Horvat, Marinela Vasvari, Felician Pop

Continuând demersul de aducere în atenția publică a unor artiști plastici sătmăreni de valoare din diverse perioade, la Muzeul de Artă Satu Mare s-a deschis marți o expoziție dedicată pictorului Litteczky Endre (1880-1953), compusă din lucrări aflate în colecția Muzeului și colecții private.

Expoziția ocupă trei saloane și este compartimentată pe tematici: prima sală cuprinde portrete, a doua sală scene cu mai multe personaje, majoritatea din ultima perioadă de creație a artistului, iar a treia sală aduce privitorului revelația unui fin peisagist, influențat discret de Colonia băimăreană.

Acest fapt a fost subliniat și de directorul Muzeului de Artă din Baia Mare, Tiberiu Alexa, acesta felicitând echipa Muzeului sătmărean pentru demersurile de redescoperire a valorilor locale ale istoriei artelor plastice. Directorul băimărean a vorbit despre o colaborare mai strânsă între cele două instituții și despre artiștii care au marcat spațiul nordic al Ardealului, printre care își are locul său meritoriu și Litteczky Endre. Au mai vorbit despre expoziție directorul Felician Pop, șefa Secției Artă, Liuba Irina Horvat, și muzeografa Marinela Vașvari.

Litteczky Endre s-a născut la 8 iunie 1880, în familia unui tipograf. A absolvit liceul economic la Carei, apoi a plecat în Germania. În 1902 s-a înscris la Școala Superioară de Arte Frumoase din Budapesta. În 1913 călătorește în mari metropole europene, iar apoi e prins în vârtejul războiului. Revine la Satu Mare în 1918 și începe o perioadă creatoare fructuoasă. În 1928 se mută la Timișoara, revenind la Satu Mare în 1940. Lucrările sale au fost selecționate în patru ediții ale Salonului Oficial interbelic din București. A încetat din viață în data de 5 mai 1953, la Satu Mare. Rămâne în urma sa o operă vastă, valoroasă, limpede și utilă inclusiv din punct de vedere documentar.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns