
Muzeul Louvre a achiziționat recent un impresionant ansamblu de 272 de icoane din vastul spațiu creștin-ortodox, toate provenind din colecția privată a lui Georges Abou Adal, colecție completată ulterior de fiul său, Freddy Abou Adal.
Această colecție excepțională, ce acoperă perioada secolelor XV-XX, ilustrează diversitatea centrelor de producție a icoanelor ortodoxe și schimburile culturale dintre regiunile creștine. Printre icoanele achiziționate se regăsesc lucrări din Creta, Grecia, Balcani, Transilvania, Valahia, Rusia, Levant și comunitățile melkite.
Această achiziție, a cărei sumă nu a fost divulgată, este rezultatul eforturilor depuse de Maximilien Durand, dirigintele departamentului de artă bizantină și creștin-orientală al Muzeului Louvre, începând cu anul 2022. Icoanele vor fi expuse publicului începând din 2027, în cadrul noului departament dedicat artei bizantine și creștine din Orient.
Colecția Abou Adal este una dintre cele mai remarcabile colecții private de icoane, constituită majoritar între anii 1952 și 1970 și completată prin achiziții punctuale în anii 1990. Aceasta include icoane de iconostas (icoane “despotice”, dodekaorton, porți regale, cruci de iconostas), icoane de devoțiune privată, dar și un ansamblu de triptice și diptice.
Un aspect distinctiv al colecției este prezența unui număr semnificativ de icoane levantine și melkite, multe dintre ele realizate în contextul renașterii Patriarhatului Grec al Antiohiei în secolul al XVII-lea. Această colecție include opere semnate de mari pictori precum Mikhaïl Damaskinos sau frații Georgios și Frangos Kontaris, dar și icoane cu iconografii rare, cum ar fi Festea Ortodoxiei (care celebrează restaurarea cultului icoanelor după criza iconoclastă) sau Liturghia Divină.
Aceasta nu este prima dată când colecția Abou Adal a fost expusă publicului european. Ea a fost prezentată în 1993 la Muzeul Carnavalet din Paris și, ulterior, în 1997, la Muzeul de Artă și Istorie din Geneva. De-a lungul anilor, numeroase icoane din această colecție au fost analizate și comentate în publicații științifice, fiind recunoscute ca repere esențiale în istoria artei ortodoxe.
Odată cu această achiziție, Muzeul Louvre devine unul dintre puținele muzee din lume capabile să ofere o viziune amplă asupra artei icoanei, de la secolul al VIII-lea, cu celebrul “Hristos și starețul Mena” descoperit la Baouît, în Egiptul de mijloc, până la secolul al XX-lea, cu tripticul imperial reprezentându-i pe Sf. Nicolae, Sf. Alexandra și Sf. Alexie.
Pentru a marca această achiziție remarcabilă, Muzeul Louvre organizează, în colaborare cu Collège de France și École du Louvre, un colocviu internațional intitulat “În trup și aur: perspective asupra icoanei, secolele XV-XX”, care va avea loc pe 7-8 aprilie 2025. Acest eveniment va reuni specialiști din Europa, SUA și Orientul Mijlociu, urmărind să aprofundeze studiul icoanei dintr-o perspectivă transnațională, punând accent pe istoriografia sa, materialitatea și receptarea acestor opere de artă sacrală.
Prin această achiziție, Muzeul Louvre nu doar că întruchipează un pas important în conservarea patrimoniului creștin-ortodox, dar și confirmă importanța artei bizantine și orientale în cultura universală.
Fii primul care comentează