Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Muzica de operă are public, cântăreți și viitor în Satu Mare

Luiza Fatyol și Ștefan Pop
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Jasznik Akos și Sandor Eszter
Jasznik Akos și Sandor Eszter

În absența orchestrei proprii, care susține din nou câteva concerte în Germania alături de dirijorul Franz Lamprecht, Filarmonica “Dinu Lipatti” a decis să programeze în această săptămână un spectacol invitat, într-o formulă inedită, care a făcut ca sala să fie aproape plină și să se aplaude la final în picioare.

A fost vorba despre spectacolul semiscenic al Conservatorului din Debrecen cuprinzând fragmente din opera “Flautul fermecat” de Mozart. Reacția publicului – și nu e tocmai prima dată când se întâmplă asta – ne face să credem că muzica de operă și-ar putea găsi o nișă mai largă în peisajul cultural din părțile noastre. Asta pentru că public se pare că există, cântăreți sătmăreni valoroși activează în țară și peste hotare, iar formule de spectacol s-ar găsi suficiente, cu puțină imaginație.

Un trailer studențesc plăcut

Dacă e să fim obiectivi, spectacolul studenților din Debrecen nu prea depășește statutul unui trailer. Lipsesc arii importante, unele momente orchestrale sunt decupate, iar nivelul soliștilor e cum te-ai aștepta să fie într-un asemenea cadru, cu două excepții notabile: excelentul bas Jasznik Akos în rolul lui Sarastro (aplaudat frenetic după a doua sa arie, “In diesen heiligen Hallen”, cântată evident în traducere maghiară) și mignona soprană Sandor Eszter în rolul Paminei, cu date vocale care ne-au făcut să regretăm absența melancolicei arii din actul 2. S-a remarcat și cuplul Papageno-Papagena, el (Andrassy Gyorgy) mai ales prin joc, ea (Bede Blanka) printr-o voce generoasă. Plusurile spectacolului au venit din ideea de a se cânta în costume de scenă și cu o regie care îi plimba pe cântăreți prin toată sala, interacționând și cu publicul, din calitatea corului și prezența de spirit a orchestrei conduse de Bolyky Zoltan.

Această seară s-a dorit o propagandă pentru operă, iar dacă e să ne luăm după aplauzele finale scopul a fost atins. Resursele însă sunt mult mai mari pentru acest gen la Satu Mare.

Talente și idei

Luiza Fatyol și Ștefan Pop
Luiza Fatyol și Ștefan Pop

Chiar în weekendul trecut doi sătmăreni au fost în centrul atenției la Opera Română din Cluj, la lansarea noii producții a operei “Elixirul dragostei” de Donizetti. Luiza Fatyol, de mult timp o soprană de bază a Operei Rinului din Düsseldorf, a cântat la premiera de sâmbătă rolul Adinei, după ce cu o lună în urmă evoluase pe scena Sălii Radio din Capitală în Gilda din “Rigoletto” de Verdi. La Cluj partener i-a fost cunoscutul tenor Ștefan Pop, care tocmai venise de la Genova unde cântase Pollione în “Norma”. La Sala Radio a cântat alături de George Petean, un excelent Rigoletto pe scenele Europei. Luiza, școlită la Satu Mare de Claudia Popdan, este deja în lumea bună a operei.

Iar tineretul vine puternic din urmă. George Godja, elev al lui Marius Boroș la Satu Mare, a cântat rolul lui Belcore în a doua distribuție a “Elixirului” clujean și se pregătește de Don Giovanni. Valentina Pușcaș s-a făcut deja remarcată în mai multe recitaluri și concerte vocal-simfonice, mai ales la Oradea, iar prietena și colega ei Rebeca Mitrașca o secondează îndeaproape. Recitalurile studenților Laviniei Cherecheș au făcut mereu săli pline la Satu Mare, un oraș care a dat și în trecut nume importante scenei lirice (Corina Circa, Nicoleta Ardelean ș.a.)

În aceste condiții, nu ar fi foarte greu să existe o microstagiune de operă la Satu Mare, fie și în formate minimale, căci legăturile Filarmonicii cu operele din țară și cu grupuri ca “Opera Vox” din Oradea sunt solide, iar cântăreții sătmăreni vin oricând cu drag acasă. Din câte știm noi, se pregătește un spectacol cu “Don Pasquale” de Donizetti,  și variante poate ar mai fi. De pildă, cum ar suna “Castelul prințului Barbă-Albastră“ de Bartok cu doi soliști din Ungaria acompaniați de orchestra Filarmonicii sătmărene?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns