Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Necunoscutele campaniei electorale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Se intră în campanie electorală cu foarte multe necunoscute în față. În primul rând legea nu este clară. PNL încă nu a abandonat lupta pentru alegerea primarilor din două tururi, sau cu peste 50%. În al doilea rând nu se știe câți dintre cei deja desemnați de partidele lor să candideze pentru un nou mandat vor ajunge să fie validați. Sunt pe rol un mare număr de procese ale unor primari acuzați de incompatibilitate. Sunt candidați aflați în vizorul DNA. Este foarte posibil să fie grăbite procesele acestora pentru a nu prelungi această stare de incertitudine care planează asupra unor consilieri, președinți de consilii județene sau primari în funcție. Nu este moral să li se pună cetățenilor în față oameni cu probleme și să-i voteze.

S-a văzut din diferite sondaje că sunt alegători dispuși să voteze personaje ca Marian Vanghelie, Radu Mazăre și mulți alții care au trecut prin fața camerelor de luat vederi în cătușe. Oamenii de rând sunt îngăduitori cu corupții spunând că în țara asta toți fură. Împotriva acestei mentalități, adânc înrădăcinată, nu există leac. De aceea este de datoria justiției să-i scoată din sistemul administartiv pe cei cu probleme penale.

O altă mare necunoscută este modul în care cântăresc alegătorii capacitatea candidaților de a administra treburile comunității. Se spune că la alegerile locale contează în primul rând omul și abia în al doilea rând partidul. În realitate votul politic este determinant. Dacă un primar actual, apreciat de cetățeni, ar părăsi PSD, UDMR, PNL și ar candida ca independent nu ar obține foarte multe voturi. Omul contează doar într-o proporție de 10-20%. Destul să piardă sau să câștige. Dacă într-o localitate un partid are să zicem 30%, candidatul bun mai poate adăuga un 10-20% și are toate șansele să câștige dintr-un tur. Dacă este slab ca primar, din cele 30 de procente poate pierde ceva mai puțin, probabil un 10% și victoria lui stă sub semnul întrebării în condițiile în care alegerile sunt dintr-un singur tur.

Clarificarea juridică, o foarte corectă apreciere a performanțelor sau neperformanțelor candidaților, nu sunt lucruri care se pot face în ajunul alegerilor. Justiția își are ritmul ei. Partidele au pentru propriii lor membri unități de măsură  speciale. În cele mai multe cazuri candidatul este chiar liderul organizației din localitatea respectivă. Cine să-l judece, cine să-i cântărească realizările și să decidă că nu mai merită un nou mandat? Partidele sun organizații cu un mare grad de subiectivism, de multe ori tratând realitatea cu o tentă de-a dreptul ocultă.

Pentru partide alegerile sunt ca un festival, ca o sărbătoare continuă. Victoria depinde de cele mai multe ori de calitatea spectacolului pe care îl prezintă în fața alegătorilor. Sigla de partid are același rol ca denumirea unor echipe de fotbal. Cu cât sunt mai celebre, cu atât mai puțin contează cine este cel care trage lovitura de pedeapsă. Dacă sunt desemnați de PSD, PNL, UDMR, se consideră că toți sunt buni. Cazurile în care persoana este determinantă sunt extrem de rare. Putem încheia într-o notă optimistă? Din păcate, nu. Campaniile electorale sunt perioadele în care se minte și se înșeală cel mai mult. În numele unui viitor mai bun.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)