Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Neglijenta sta la baza furturilor din locuinte

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aproape 40% din furturile din Maramures au fost favorizate de catre proprietari

In urma unui studiu efectuat de Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii (CAPC) Maramures, care a avut ca obiect infractiunile contra patrimoniului comise in judet in primul trimestru al anului 2010, s-a constatat ca furturile din locuinta reprezinta o parte importanta din total. Acest lucru indreptateste lucratorii de politie sa considere in continuare ca una din prioritati prevenirea furturilor din locuinta si sa aduca la cunostinta cateva aspecte importante legate de siguranta cetatenilor maramureseni.

Analizand modul de operare al infractorilor, se constata ca 32% din furturi au fost comise prin fortarea sistemelor de inchidere ale cailor de acces, 17% prin escaladarea geamurilor deschise si neasigurate, 6% prin falsi vanzatori, restul de 29% reperezentand alte moduri, in functie de unele circumstante care nu prezinta o regula. Daca analizam imprejurarile in care au fost comise aceste fapte, observam ca in 40% din cazuri furturile puteau fi evitate prin luarea unor masuri de precautie din partea pagubitului. Subcomisar Gabriela Liahovici, din cadrul CAPC Maramures< “Contrar stereotipurilor hollywoodiene, spargerile din locuinte nu sunt de obicei planificate riguros cu saptamani inainte de catre niste hoti cu minti sclipitoare. De fapt, in cele mai multe din cazuri de furturi din locuinta de pe raza judetului nostru, hotii sunt niste oportunisti aflati in cautare de tinte usoare, in functie de moment, de instinct sau semne usor de recunoscut. De cele mai multe ori hotii profita de orice ocazie oferita de scaderea vigilentei proprietarilor. Pot sa intre intr-o locuinta deschisa doar ca sa vada daca nu le pica ceva de valoare la mana si nu neaparat pentru ca respectiva casa ar fi tentanta din punct de vedere al valorii sale. Cunoscand cateva din aceste semne vulnerabile si luand masuri de reglare a deficientelor, se poate evita ca locuintele sa devina tinta unor posibile spargeri”.

Prevenirea este cea mai buna aparare impotriva hotilor

Afisand cu ostentatie bijuterii, haine sau accesorii scumpe putem atrage imediat atentia unui ochi cunoscator care stie ca aceste bunuri, cand nu sunt asupra proprietarului, pot fi in casa, intr-un loc usor de accesat. De asemenea, o persoana care vorbeste in public despre bunurile de valoare pe care le are acasa poate usor sa devina tinta infractorilor care primesc gratis informatia. Daca din strada, pe fereastra se pot vedea usor in casa sau in curte bunuri de valoare, este un alt semn de care va profita infractorul. O bicicleta mai scumpa, de exemplu, nu ar tebui lasata in curte sau in casa scarilor neasigurata. Lipsa unui sistem antifurt pe masura valorii sale este un semn care promite unui hot ca merita sa incerce. Trebuie dat dovada de mai multa discretie si de a creste masurile de securitate proportional cu valoarea bunurilor. Hotii cauta si locuinte care dupa toate aparentele par nelocuite. Semne cum ar fi draperii sau jaluzele trase si in timpul zilei, lipsa luminilor aprinse noaptea, cutia postala plina de corespondenta sunt tot atatea indicii pentru un infractor ca proprietarii ar putea lipsi de acasa. Din analiza facuta pe trimestrul I la nivelul IPJ Maramures, rezulta ca o parte insemnata a furturilor din locuinta s-a comis in lipsa proprietarilor de acasa. Astfel, raportarea evenimentului se face cu intarziere si identificarea autorului devine mai dificila. Exista cateva modalitati prin care proprietarii pot sa previna acest tip de furt. De exemplu, o persoana de incredere poate fi rugata sa ridice corespondenta din cutia postala, daca aceasta este la vedere. Este indicat ca numarul casei sau al apartamentului sa fie vizibil si usor de gasit, altfel echipa de interventie pierde minute pretioase pentru a identifica locuinta, iar timpul lucreaza in defavoarea pagubitului. Preventia nu e scumpa si, de obicei, valoreaza jumatate din orice investitie pentru protejarea bunului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns