Image 1
Image 2

New Europe: ‘România lui Ponta, cinci ani până la independenţa energetică’

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

România are nevoie de o politică europeană mai coordonată în domeniul energetic şi de o abordare echilibrată în ceea ce priveşte energiile regenerabile, a declarat miercuri, la Bruxelles, premierul român Victor Ponta, care a participat la reuniunea Consiliului European, dedicată energiei şi combaterii evaziunii fiscale.

Şeful executivului de la Bucureşti a mai subliniat că reducerea dependenţei României de importuri este mai mult decât un obiectiv economic, este un obiectiv strategic.

 

“Energia este unul dintre cele două motoare de creştere pentru România, agricultura este cel de-al doilea. Am făcut reforme structurale importante, iar astăzi, la Bruxelles, vom avea nevoie de o politică europeană mai coordonată”, a declarat premierul român Victor Ponta pentru săptămânalul New Europe, la 22 mai, cu prilejul celei de-a doua reuniuni a zilei sale, nu şi ultima, precizează publicaţia.

 

La reuniunea Consiliului European organizat în clădirea ”Justius Lipsius” din ”Rond-Point Schuman”, Ponta, 40 de ani şi premier de la sfârşitul anului trecut, emană tinereţe în stilul actorului Hugh Grant, în costum negru, cămaşă albă şi fără cravată, notează New Europe.

 

“Pentru noi, desigur, este important să vedem modul în care Europa se raportează la politicile energetice, cu scopul de a avea preţuri sustenabile pentru industrie, dar şi pentru populaţie”, a spus Ponta.

 

Potrivit săptămânalului, într-o ţară care a ajuns deja la o cotă a energiei regenerabile de 19,3%, cu şapte ani înainte de termenul limită 2020, Ponta vrea să sublinieze ce a arătat această experienţă României, faptul că pentru a merge mai departe este nevoie de o abordare echilibrată în ceea ce priveşte energiile regenerabile.

 

“Suntem, desigur, în favoarea energiilor regenerabile, dar acest lucru ar trebui să fie echilibrat cu capacitatea industriei de a susţine această dezvoltare”, a afirmat premierul român.

 

România caută, de asemenea, şi surse neconvenţionale de energie, “ceea ce înseamnă că suntem în favoarea explorării de resurse off-shore, dar şi resurse in-shore de gaz”, a afirmat Ponta, care a dorit să ştie că ”Uniunea Europeană va încerca să vadă şi să aibă o percepţie clară despre efectele explorării de noi resurse de gaze în termeni de preţuri şi probleme legate de mediu”, îl citează publicaţia.

 

România a început deja explorările sale în largul regiunii Mării Negre, iar rezultatele sunt “foarte, foarte pozitive”, a subliniat Ponta.

 

“Pentru România este o problemă strategică, deoarece importăm încă o parte importantă din consumul nostru, din Rusia, iar reducerea dependenţei de import, chiar în patru sau cinci ani devenind absolut independenţi, este mai mult decât un obiectiv economic, este un obiectiv strategic. Potrivit comunicatelor oficiale ale companiilor, vom fi capabili să avem o producţie care va acoperi toată producţia românească destinată consumului, industriei şi populaţiei, aceasta însemnând că nu vom avea nevoie de importuri din singura sursă în acest moment, care este Gazprom”, a afirmat premierul român.

 

New Europe precizează că într-un amplu interviu acordat de premierul român Victor Ponta, managing editor-ului Alia Papageorgiou, publicat în ediţia tipărită viitoare, dar accesibil online începând din 25 mai, demnitarul român vorbeşte despre următorii paşi ai României în cadrul sprijinului UE/FMI, imigraţia spre Marea Britanie şi alegerile europene.AGERPRES

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with