Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SCRIITORI ROMÂNI

NICHITA STĂNESCU: DESPRE ORIGINEA CURCUBEULUI

NICHITA STANESCU:  DESPRE ORIGINEA CURCUBEULUI
Curcubeul este un fenomen a cărui origineo putem considera finală sieși. Cauza sa provoacă numai propria sa cauză.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

5 ESEURI

NICHITA STANESCU

DESPRE ORIGINEA CURCUBEULUI

 

 

NICHITA STANESCU: DESPRE ORIGINEA CURCUBEULUI
NICHITA STANESCU: DESPRE ORIGINEA CURCUBEULUI

 

 

I Curcubeul este un fenomen a cărui origineo putem considera finală sieși. Cauza sa provoacă numai propria sa cauză.

 

II Curcubeul cuvintelor nu-și are originea In cuvinte, ci în ceea ce le leagă. Natura lui nu este și morfologică, ci numai sintactică și fonetică, iar din această parțialitate se refuză scrisului, locuind o semantică spontană, de după scris.

 

III Funcția ochiului este vederea, dar încîntarea anumitor vederi constituie curcubeul vederii. La fel unele sonuri constituie curcubeul auzului.

 

IV Fenomen final, curcubeul se arată ca un simț fără organ, sprijinindu-se, miriapod și incert, pe mai multe. Un fel de privire fără ochi și sunet fără ureche. El este însă simț pur, iar un obiect care provoacă simțuri, în acest sens poate fi socotit ca o dezacordare cu semn pozitiv a organelor de simț.

 

V Curcubeul apare uneori deasupra marilor texte, bunăoară deasupra limbii române a lui Eminescu, deasupra partiturii „Anotimpurilor“ lui Vivaldi. Formula lui Einstein E=mc2 provoacă de asemenea curcubeu ca și strigătul biblic„Halelluyah“, poate cuvîntul cel mai tulburător fonetic și semantic din cîte le-amauzit.

 

VI Toate curcubeele sunt identice ca formă, măreție și natură, care, așa după cum observam, e finală, fie că e vorba de un curcubeu al ficatului, al cuvîntului sau al dinților. Ele sunt un simț ce urmează să-și creeze un organ încă imprecis și confuz în om:omenia.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns