Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

JUDEȚUL SATU MARE

Nicio comună nu are vreun cabinet stomatologic în școli

Cabinet stomatologic scolar
Județul Satu Mare nu are niciun cabinet de medicină dentară pentru elevii sătmăreni, deși legea prevede acest lucru.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Deși este de datoria autorităților locale să asigure acest serviciu medical pentru copii, în acest moment nu este încheiat niciun contract cu vreun medic dentist în județ, fie pentru că nu își permit financiar, fie pentru că stomatologii nu sunt interesați.

 

 

Nici în Călărași sau Giurgiu nu funcționează vreun astfel de cabinet, iar în Harghita funcționează un singur cabinet stomatologic pentru elevi. În ceea ce privește Vasluiul, Sălajul, Maramureșul și Botoșaniul, fiecare dintre județe dispune de câte două cabinete care oferă serviciile de medicină dentară în mod gratuit pentru școlarii care frecventează cursurile.

 

 

Teleormanul stă ceva mai bine și a pus la dispoziția celor mici trei astfel de cabinete.

Sunt și județe care stau foarte bine la acest capitol. Cel mai aglomerat oraș al țării, Capitala București, dispune de 144 de locații unde copiii au posibilitatea să beneficieze de tratamente dentare gratuite.

 

 

De asemenea, la Cluj sunt 23 altfel de cabinete, iar Iașul este pe locul trei cu 21 de astfel de locații.

Următoarele locuri sunt ocupate de Olt și Bihor, fiecare cu câte 17 spații amenajate pentru tratamentele stomatologice ale preșcolarilor și şcolarilor.

 

 

Dacă în aceste zone există totuși câteva astfel de cabinete este pentru că autoritățile locale a dorit să respecte legile în vigoare și să asigure în mod gratuit celor mici serviciile medicale necesare.

 

 

Câte 11 cabinete în zece dintre județele țării

 

 

În anul școlar 2023-2024, la nivelul întregii ţări, funcționează 484 de cabinete stomatologice în toate unitățile de învățământ de masă. Adică un număr extrem de mic, ținând cont că ultimele 10 județe au în total 11 cabinetele stomatologice.

 

 

Autoritățile locale au obligația să încheie contracte cu medicii dentişti din localitate sau din localitățile apropiate dacă nu îşi permit să înființeze un astfel de cabinet în școală.

 

 

Ordonanța 162 din 2008 spune că asistența medicală şi de medicină dentară acordată preşcolarilor şi elevilor pe toată perioada în care se află în unităţile de învăţământ se asigură în cabinetele medicale şi de medicină dentară din grădiniţe şi şcoli.

 

 

Iar la alineatul 2 este precizat că de asta se ocupă autorităţile administraţiei publice locale. Întrebarea este cât se ocupa primarii și președinții de consilii județene de aceasta problemă.

 

Citește și:

La Colegiul Mihai Eminescu a fost amenajat un cabinet stomatologic şcolar

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns