Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Nicolae Ciucă, un adversar redutabil

Toți la costum, cămăși apretate și cravate asortate, Nicolae Ciucă în ținută de front, asemeni președintelui Zelensky, peste o mie de delegați s-au întâlnit la congresul de validare a candidatului PNL la președinția României.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Discursurile specifice, aplauzele care puteau fi și mai furtunoase, au creat o atmosferă de campanie destul de reținută. Poate că asta s-a și dorit, o atmosferă sumbră, serioasă, consistentă.

 

Așa cum era de așteptat, liberalii nu s-au abținut de la atacurile la adresa partidului pe care-l consideră principalul lor adversar. Și chiar este. PNL și PSD au fost și rămân două partide care în mod natural sunt adversare. Le despart ideologii, doctrine, viziuni, programe diferite. Le desparte și istoria.

 

PNL vine din secolul 19, PSD nu se străduiește să-și caute filiații istorice în trecutul social-democrației românești. Fuziunea PDSR cu Partidul Social Democrat din România a rămas una formală, deși putea fi exploatată. În mod greșit PSD preferă să arate că se trage din revoluția din decembrie 1989, ceea ce  invariabil conduce la Ion Iliescu.

 

Dacă PSD și PNL nu împărtășesc un trecut comun, prezentul pune cele două partide într-o postură incomodă atât la guvernarea comună, cât mai ales în campaniile electorale.
Modul în care diferiți fruntași liberali, de la Valeriu Stoica la Emil Boc, este posibil să fi creat emoții în tabăra social-democraților. Prezența lui Nicușor Dan, discursul său, nu a lăsat nicio urmă de îndoială că primarul general al Bucureștiului îl susține pe Nicolae Ciucă.

 

Un sondaj dat publicității în preajma congresului de validare îl plasează pe Nicolae Ciucă pe locul doi, după Marcel Ciolacu. Asta înseamnă că Nicolae Ciucă va deveni o țintă pentru toți candidații la președinție, de la George Simion la Mircea Geoană și Elena Lasconi.

Atmosfera de sărbătoare, discursurile vin și pleacă. Calificarea lui Nicolae Ciucă depinde deopotrivă de prestația personală a candidatului și de modul în care se va mobiliza partidul.
Fără să se fi remarcat până acum ca un mare orator, Nicolae Ciucă a reușit să țină un discurs liber coerent, atotcuprinzător și, lucru important, convingător. Nu a depășit limitele nici într-o parte. Nu a criticat PSD-ul mai mult decât era necesară pentru a se detașa de un partid de stânga. O critică ușoară față de prestația partidelor de dreapta a lăsat loc pentru o invitație la o guvernare comună de dreapta.
Pe scurt, a lăsat loc pentru o colaborare și spre stânga și spre dreapta. Dacă la alegerile parlamentare partidele de dreapta vor reuși un scor care să permită realizarea unei majorități de dreapta se înțelege că PNL va opta pentru această formulă.

 

Dacă scorul USR, PMP și a altor formațiuni de centru dreapta împreună cu scorul PNL nu vor întruni o majoritate, Nicolae Ciucă lasă portița deschisă spre continuarea colaborării cu PSD.
Sigur, această atitudine necombativă față de PSD le oferă contracandidaților de dreapta, mai cu seamă Elenei Lasconi ocazia de a acuza parteneriatul PNL cu social democrații. Sunt, de asemenea, o categorie de personalități, intelectuali, artiști scriitori care nu agreează alunecarea spre stânga a PNL.

 

Cum candidatul PSD nu întâmpină nicio dificultate de a se clasa pe primul loc în primul tur, toți candidații prezidențiali vor pune tunurile pe Nicolae Ciucă.

 

Dacă în fața susținătorilor liberali candidatul PNL s-a prezentat bine alegătorii sunt curioși să vadă prestația lui Nicolae Ciucă în confruntarea cu adversarii. Se înțelege că nici Marcel Ciolacu, nici Nicolae Ciucă nu vor accepta o confruntare directă, televizată, cu vreunul dintre candidații celorlalte partide.

 

O confruntare între candidatul PSD și candidatul PNL poate fi decisivă în calificarea lui Nicolae Ciucă în turul doi. Desigur, Marcel Ciolacu nu îi va oferi șansa de a arăta ce poate.
Oricum după modul în care s-a prezentat la congresul PNL de validare a candidaturii sale, Nicolae Ciucă se arată un adversar mai redutabil decât părea până acum.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Curente anti-sistem

Asculta acest articol De ce ţine  Băsescu să fie prezent zi de zi în spaţiul public? Cu foarte mici pauze,