Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

NOAPTEA MUZEELOR

Noaptea Muzeelor – ediţie ”de criză” la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău

Noaptea Muzeelor – ediţie ”de criză” la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău
Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău organizează, sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 19,00-23,00, o aşa numită "ediţie de criză" a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor 2024, sub sloganul "Noapte în muzee".
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

“Dacă în ediţiile precedente am încercat mereu să creştem, să vă propunem activităţi creative care să aducă împreună familiile, să ofere timpi calitativi de învăţare, dar şi de relaxare, anul acesta ne aflăm într-un moment mai delicat pentru ce înseamnă lumea muzeală românească, iar ediţia 2024 a Nopţii Europene a Muzeelor este una de criză, purtând mesajul ‘Noapte în muzee’.

 

 

Activăm într-un domeniu în care pasiunea pentru profesie este mereu prezentă, iar grija faţă de tot ceea ce înseamnă element identitar, istorie şi valori care au trecut proba timpului este misiunea pe care ne-am asumat-o. Sunt însă momente în care pasiunea nu mai e suficientă pentru a atrage în sistem tineri bine pregătiţi şi pentru a-i determina să rămână, construind astfel un colectiv performant, capabil să ofere un act cultural de calitate. E nevoie de investiţie în cultură pe toate palierele, inclusiv cel al salarizării personalului, un aspect care este deja deficitar de prea multă vreme”, se afirmă într-un comunicat de presă transmis miercuri de Muzeul Judeţean Zalău.

Potrivit sursei citate, în ciuda situaţiei dificile şi a propunerii sindicatelor de boicotare a evenimentului, din respect faţă de vizitatori s-a decis organizarea unei “ediţii de criză” a Nopţii Muzeelor. Astfel, va avea loc o ediţie mai săracă în activităţi, dar care să transmită şi mesajul celor din muzee şi biblioteci privind dificultăţile cu care se confruntă.

 

 

“În acest sens, din respect pentru publicul nostru, deschidem parţial muzeul pentru vizitare de Noaptea Muzeelor, între orele 19,00 şi 23,00. Muzeul nu înseamnă doar obiecte de patrimoniu expuse, ci înseamnă oameni fără de care experienţa de muzeu nu este la fel de interesantă. Suntem printre puţinele muzee din ţară care oferă ghidaj de specialitate gratuit tuturor vizitatorilor, aceştia beneficiind astfel de informaţie ştiinţifică şi înţelegând mult mai bine relaţia dintre exponate şi contextul istoric. Pentru a puncta importanţa resursei umane în a da viaţă unui muzeu, colegii noştri vor fi prezenţi pentru a însoţi grupurile de vizitatori, dar nu vor oferi explicaţii şi nu vor răspunde la întrebări”, se precizează în comunicatul muzeului.

 

 

Totodată, vizitatorii vor avea acces redus în muzeu, doar la două săli tematice, restul muzeului fiind în întuneric, în conformitate cu mesajul protestului – ‘Noapte în muzee’, mai menţionează sursa citată.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

TABĂRĂ DE VARĂ LA ODOREU

Icoane pe sticlă pictate de tineri

Parohia Ortodoxă “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de pe str. Botizului din Municipiul Satu Mare, cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Părinte, Iustin, Episcop ul Maramureşului şi Sătmarului a organizat timp de trei zile o tabără adresată adolescenţilor.